Dodik s Vučićem: Već sada bi mogao proglasiti pobjedu za Predsjedništvo BiH

Dodik s Vučićem: Već sada bi mogao proglasiti pobjedu za Predsjedništvo BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili su danas još značajniju ekonomsku podršku Srbije Republici Srpskoj.

Na sastanku u Predsjedništvu Srbije u Beogradu, Vučić i Dodik razgovarali su o unapređenju odnosa Srbije i Republike Srpske, situaciji u regiji i zajedničkim infrastrukturnim projektima od vitalne važnosti za povezivanje Srbije i Srpske.

Dvojica sugovornika istakli su značaj realizacije ovih projekata u cilju podsticanja ekonomskog razvoja čitave regije, a Dodik je tražio još značajniju ekonomsku podršku Srbije, što je Vučić i prihvatio, priopćila je Služba za suradnju s medijima predsjednika Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da se Srbija neće miješati u izbore u BiH niti je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spreman to činiti.

Dodik je rekao da “misli da je to dobra mjera, te naglasio da bi on već ovog trenutka mogao proglasiti pobjedu za člana Predsjedništva BiH.

“Srbija želi fer i poštene izbore, što sam mogao čuti od predsjednika Vučića, i zainteresoirana je da rezultati budu brzo provedeni”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka s Vučićem.

Predsjednik Srpske istaknuo je da svi relevantni pokazatelji govore da bi mogao i ovog trenutka proglasiti pobjedu na izborima, te da to “treba samo tehnički završiti i doći do 7. listopada, kada će se to vidjeti na najbolji način”.

Dodik je rekao da očekuje apsolutnu pobjedu na svim pozicijama, ne samo za sebe kao člana Predsjedništva BiH, nego i za Željku Cvijanović kao predsjednika Republike Srpske.

“Ona je pokazala značajno umijeće i odgovornost prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, kao i umijeće u komunikaciji sa faktorima koji su odlučivali u procesima u BiH, prije svega europskim, da na najbolji mogući način pozicionira i brani Srpsku. Vjerujem da će to narod prepoznati”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ga kao predsjednika SNSD-a posebno raduje što je i anketa oporbenog SDS-a pokazala da bi na izbore izašlo 60 posto glasačkog tijela, a da bi SNSD imao 49 posto podrške.

“Znači nedostaje nam još taj jedan prostotak, vjerujemo da ćemo ga uspjeti dosegnuti”, rekao je Dodik.

On je naveo da se Vučić interesirao i šta se događa sa Izbornim zakonom i da mu je objasnio da zahtjevane promjene “ne tangiraju Republiku Srpsku u pogledu primjene izbornog rezultata nego da je problem u Federaciji BiH, koja onda proizvodi i problem na razini BiH iz Federacije u vezi sa formiranjem Doma naroda”.

Dodik je istakao da neće biti nikakvih problema u Republici Srpskoj, koja ne želi razgovor niti da usudjeluje u tome u smislu prolongiranja izbora i koja ima jasan stav u vezi sa Izbornim zakonom.

“Prema tome, kada budu tražili, bez obzira što se budu dogovorili partneri u Federaciji, moraće pitati nas u Republici Srpskoj. Naš je stav da se tamo moraju potpuno zaštititi autentično pravo Srba, izabrati predstavnici naroda, odbaciti teorije o univerzalnim, građanskim i drugim pravima i afirmirati ustavno pravo o konstitutivnosti naroda na svom prostoru”, zaključio je Dodik.

Dvojica sugovornika razgovarala su o nastavku zajedničkog obilježavanja važnih datuma iz kulture, povjesti i tradicije srpskog naroda.

/HMS/

na vrh članka