HNŽ: Roditelji imaju 60 dana za cijepljenje djece

HNŽ: Roditelji imaju 60 dana za cijepljenje djece

Roditelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imaju rok od 60 dana da cijepe djecu. U protivnom će snositi zakonom propisane sankcije, piše Večernji list BiH.

Nakon što je povećan trend necijepljenja djece u Bosni i Hercegovini, reagirale su nadležne institucije. Inspekcije u oba entiteta počele su na adrese roditelja slati pozive za izjašnjenje o razlozima zašto nisu izvršili zakonsku obvezu cijepljenja djece.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na razini Federacije donesen je 2005. godine, ali primjena kaznene politike za roditelje koji ne cijepe djecu počela je ove godine.

Razlog toga je što su inspektori utvrdili da se Naredba o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti poštuje osim u dijelu koji se odnosi na dostavljanje potvrda o statusu cijepljenja nadležnoj inspekciji. Pojedini roditelji čija djeca nisu cijepljena, a prethodno je utvrđeno da je dijete zdravo, dobili su pozive inspekcije.

”Do sada se pozivu inspektora odazvao svaki pozvani roditelj – bilo ih je troje do sada. Izjavili su inspektorima na zapisnik da ne žele cijepiti djecu iz razloga što imaju eventualan bojazan od posljedica cjepiva i njima će biti izrečene novčane kazne, što je i rečeno, po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje iznose od 100 do 1.000 KM”, objašnjava Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

U slučaju da se roditelj ne može odazvati pozivu, dužan je opravdati izostanak u roku od 24 sata. ”U slučaju da roditelji pristanu cijepiti djecu, bit će im dat određeni rok i na taj način mogu izbjeći novčano sankcioniranje”, dodaje Brdarić.

Slična situacija je i u entitetu Republika Srpska. Roditelji dobiju poziv da se jave u prostorije Inspektorata i budu upozoreni koji su rizici necijepljenja djeteta. Cilj je, kako kažu, zaštita zdravlja stanovništva.

Novčane kazne te nemogućnost upisa necijepljenja djece u vrtiće i škole samo su neke od mjera da bi se podigla svijest o značaju cjepiva. Nadležni tvrde da su cjepiva sigurna.

/HMS/

na vrh članka