Državljani Somalije uhićeni u Sarajevu zbog krivotvorenja putovnica i osobnih karti

Državljani Somalije uhićeni u Sarajevu zbog krivotvorenja putovnica i osobnih karti

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 22.7.2018. godine na letu iz Istanbula lišili su slobode A.J.A. (1988.) državljanina Somalije, nakon što je pregledom njegovog prtljaga, na drugoj liniji graničnih provjera, otkriveno 18 krivotvorenih dokumenata Republike Italije.Riječ je o šest putnih isprava za strance, šest osobnih  karti za strance i šest dozvola za boravak u Italiji, piše Klix.ba. Spomenuti dokumenti glasili su na različita imena i bili namijenjeni ilegalnim migrantima. 

Daljnjim operativnim radom, a prema nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, pripadnici Granične policije BiH su 22. i 23.7.2018. na području Kantona Sarajevo lišili slobode još šest državljana Somalije koji se dovode u vezu s postojanjem osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo "krivotvorenje isprave". Krivotvoreni dokumenti su privremeno oduzeti. 

Svih sedam osoba lišenih slobode, 23.7.2018. uz izvještaj o kaznenom djelu, predato je tužitelju Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo na daljnje postupanje.

Podsjećamo da su pripadnici JGP Aerodrom Sarajevo u proteklom razdoblju postigli značajne rezultate na otkrivanju krivotvorenih dokumenata. Od 1.1. – 22.7.2018. na Međunarodnom aerodromu Sarajevo otkrili su 61 krivotvoreni dokument.

Pogled.ba

na vrh članka