Devet od 13 izaslanika u Srpskom klubu predstavnici su Bošnjaka, umjesto Srba

Devet od 13 izaslanika u Srpskom klubu predstavnici su Bošnjaka, umjesto Srba

Slaviša Šućur (SDP), predsjednik Kluba srpskog naroda u federalnom Domu naroda tijekom današnje redovne sjednice tražio je da se na Dnevni red uvrsti i prijedlog četvorice izlasnika iz Kluba Srba o smjeni dopredsjedatelja Drage Puzigaće (SNSD).

“Dalje djelovanje gospodina Puzigaće je kršenje interesa ovog Kluba i naroda kojeg predstavljamo”, kazao je Šućur, nametnuvši time pitanje koji narod on predstavlja?

Srpski klub i njegovi članovi, izaslanici, trebao bi u Domu naroda predstavljati Srbe, jednako kao i predsjednik toga Kluba Slaviša Šućur, piše Hrvatski Medijski Servis, koji otkriva: Je li tomu tako?

Od trinest Srba u u Domu naroda njih devet izabrano je u županijske parlamente na listama stranaka za koje predominantno glasuju Bošnjaci. Tako su s izbornih listi SDP-a BiH u županijske parlamente, a potom u srpski klub Doma naroda Parlamente FBiH, zahvaljujući neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH, izabrani: Slobodan Ilić, Mladen Lonić, Saradžić Vesna, Simić Nikola, Šućur Slaviša i Mirković Željko. Predrag Kojović izabran je s liste bošnjačke Naše stranke, Subašić Draženka s liste  Komšićevog DF-a, a Milović Daliborka s liste Liberalne stranke.

Drugim riječima većina srpskih izaslanika u Klubu Srba, među njima i SDP-ov Slaviša Šućur predstavljaju Bošnjake, jer su ih oni birali, iako bi, po presudi Ustavnog suda BiH trebali predstavljati konstitutivni srpski narod u FBiH.

Među izaslanicima u srpskom Klubu je i Mladen Tomić iz Lijanovićeve stranke Radom za boljitak, koji nije mogao biti izabran u skupštinu Županije Zapadnohercegovačke glasovima Srba, jer u toj županiji živi zanemarivo mali broj građana srpske nacionalnosti..

Jedina trojica izaslanika u Srpskom klubu za koje se, sa sigurnošću, može tvrditi da su izabrani glasovima srpskih birača su izaslanici iz HercegBosnake županije, odnosno većinskih srpskih općina. Drvara, Grahova i Glamoča, u toj županiji. To su SNSD-ovi Mile Marčeta, Mihajlović Slaviša i Drago Puzigaća.

/HMS/

na vrh članka