Cvitanović: Nećemo koalirati sa HDZ-om

Cvitanović: Nećemo koalirati sa HDZ-om

Stranke okupljene oko HDZ 1990. neće koalirati sa HDZ-om, odnosno sa strankama koje će nastupiti u sklopu HNS-a na listopadskim izborima, potvrđeno je nakon današnje sjednice u Mostaru, na kojoj je između ostalog usvojen Poslovnik o radu, a nakon koje je predstavljen i dalji program djelovanja te koalicije.

Predsjdnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, osvrnuo se nakon sjednice na problem Pelješkog mosta, kazavši da se u predizborno vrijeme mnoge stvari koristi za dizanje tenzija i manipulaciju biračima.

– Pelješki most se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske. Po tehničkom rješenju ispunio je sve što je potrebno za pristup otvorenom moru Bosne i Hercegovine i ne vidim razloga za galamu, rekao je.

Govoreći o Zakonu o izbornim jedinicama kazao je da se bez potrebe usložnjava politička situacija u zemlji, obzirom da je Ustavni sud BiH jasno kazao gdje se trebaju izmijeniti sporne odredbe.

– Puzigaća i sve puzigaće su nebitni… Suština je da se presuda mora provesti i da se država oslobodi okova ovakve vlasti. Garantiram da ćemo te probleme riješiti. To je stvar dogovora i kompromisa, kazao je Cvitanović.

Cvitanović je kazao kako je koalicija koju predvodi njegoiva stranka ponudila zanimljiv slogan pred izbore – “Opstanak”, a osim opstanka, kako je naveo voditelj Koalicijskog vijeća Martin Raguž, radit će se i na hrvatskom zajedništvu i europskim integracijama.

– Dio našeg programa je europeizacija Daytona. Na toj logici mogu se riješiti ključna pitanja poput izmjena Izbornog zakona i poštivanja presuda Ustavnog suda. Vodit ćemo pozitivnu kampanju… Ni protiv koga nećemo ići personalno, najavio je./HMS/

“Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH utvrdila da je povrijeđen Poslovnik Doma naroda, jer Odluka nije donesena u propisanom roku od sedam dana”, stoji između ostaloga u Dunovićevu zahtjevu koji je uputio Inzku u pokušaju da visoki predstavnik nametne ono što bošnjačka politika silom nije mogla progurati kroz parlamentarnu proceduru.

Dunoviće je Inzku napisao i kako je Zakonodavno-pravno povjerenstvo Doma naroda Parlamenta FBiH utvrdilo da odluke predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg Doma naroda PFBiH, Bradare i Puzigaće, nisu u skladu sa Poslovnikom Doma naroda. Isto je tako napisao kako kako dijeli (nepostojeće!) stavove koje je iznijelo Zakonodavno-pravno povjerenstvo, te od Inzka očekuje da poduzme hitne mjere koje uključuju tumačenje amandmana na Ustav Federacije BiH koji su sastavni dio Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i aktivno sprječavanje nastanka ustavne krize u Federaciji BiH.

/HMS/

na vrh članka