Europska komisija: BiH nije povrijeđeno pravo po pitanju gradnje Pelješkog mosta

Europska komisija: BiH nije povrijeđeno pravo po pitanju gradnje Pelješkog mosta

Bošnjačka politika je iskoristila temu Pelješkog mosta kako bi pronašla nekog “vanjskog neprijatelja” na kojeg bi mogla usmjeriti pažnju kako bi sad u predizborno vrijeme prikrili vlastite neuspjehe i fokus bošnjačkog biračkog tijela preusmjerila na Hrvatsku.

Europske komisija smatra kako nema nikakvih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta, unatoč tomu što bošnjačka politika insistira da izgradnjom Pelješkog mosta Hrvatska tobože priječi Bosni i Hercegovini pristup otvorenom moru.

“Ovo je slučaj o kojem Hrvatska i BiH trebaju međusobno raspraviti. Važno je za Hrvatsku i BiH da imaju otvorenu komunikaciju i da nastave dijalog o ovom pitanju“, poručili su iz Europske komisije za portal Vijesti.ba

Pelješki most je projekat kojim se ne spajaju samo hrvatski jug s ostatkom države, nego je važan i za povezivanje teritorija same Europske unije. Most je visok 55 metara i apsolutno ne priječi nikakvim brodovima pristup neumskom akvatoriju. Nikakva prava Bosni i Hercegovini nisu narušena. K tomu, BiH ima i poseban ugovor s Hrvatskom o korištenju Luke Ploče.

No, bošnjačka politika je iskoristila temu Pelješkog mosta kako bi pronašla nekog “vanjskog neprijatelja” na kojeg bi mogla usmjeriti pažnju kako bi sad u predizborno vrijeme prikrili vlastite neuspjehe i fokus bošnjačkog biračkog tijela preusmjerila na Hrvatsku.

Ipak, stav EK je da je sve urađeno sukladno europskim standardima i time je priča o zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta okončana.

Početko rujna krenut će konkretni radovi na izgradnji, a most bi trebao biti dovršen za tri godine.

/HMS/

na vrh članka