Dodik: ''Ako Kosovo uđe u UN i Republika Srpska će tražiti stolicu''

Dodik: ''Ako Kosovo uđe u UN i Republika Srpska će tražiti stolicu''

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ukoliko dođe do uključivanja Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiti i Banja Luka.“Kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Skupština RS donijela je rezoluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati”, rekao je Dodik za Večernje novosti.

On je poručio da stranci uporno primjenjuju duple aršine i upozorio da ne mogu argumentaciju koju koriste za Kosovo da isključe u BiH.

“U tom pogledu, rješenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumijeva i rješavanje problema statusa RS. To pitanje stavit ćemo na dnevni red kada se za to budu stvorile okolnosti”, najavio je predsjednik RS-a.

Govoreći o odluci Velike Britanije da zabrani raspravu o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN, Dodik je rekao da to za njega nije ništa novo.

“Od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska. Mi moramo da se borimo za naše pozicije i da otvoreno kažemo – Britanci su trajno usmjereni protiv nas. I svakom novom britanskom ambasadoru, kada dođe prvi put kažem: ‘Dobar dan, ne mogu da vam kažem dobro došli, jer znam da ste došli da radite protiv nas’”, naveo je Dodik i dodao da oni na to “iskolače oči” i gledaju ga u čudu.

Prema njegovim riječima, ambasadorima koji dolaze u ovu regiju “već 20 godina daju se isti nalozi”.

Kada je riječ o porukama iz međunarodne zajednice da nema mijenjanja Daytonskog sporazuma, Dodik je rekao da su taj sporazum bivša američka i europska administracija i dijelom sadašnja briselska administracija do te mjere oskrnavili da on danas ne može da slovi za konzistentan sporazum.

“A sve je to činjeno na teret Republike Srpske. Nismo ni svemoćni, ni avanturisti, ali smatramo da će jednog dana, kada se stvore objektivne okolnosti, pitanje naše državnosti morati da bude stavljeno na dnevni red”, rekao je Dodik.

Pogled.ba

na vrh članka