Bez HVO-a, Hrvatska bi izgledala kao Cipar, a ne bi bilo ni FBiH

Bez HVO-a, Hrvatska bi izgledala kao Cipar, a ne bi bilo ni FBiH

Osvajanje zapadne Bosne bio je preduvjet Oluje. Nekoliko operacija od 1994. su je nagovijestile.Željko Glasnović tada je bio zapovjednik postrojba HVO-a u zajedničkim Hrvatskim snagama, a za Večernji list otkrio je kako se danas osjeća i kakve emocije proživljava o Oluji.

Kod mene se miješa ponos zbog onoga što su napravile Hrvatske snage. To su zajedno napravili Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, a s druge, osjećam se tužno jer su Hrvati u BiH još marginalizirani, rekao je Glasnović.

Kako dodaje, emocije su mu pomiješane jer se osporava uloga HVO-a u operacijama od “Cincara” do “Južnog poteza”, kada se stiglo do 20 kilometara od Banje Luke.

O tome stalno govorim i ovoga sam tjedna sam svjedočio na jednome predavanju u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu kako bih ljudima objasnio ulogu HVO-a, ističe Glasnović, dodajući da jednu vrlo važnu stvar treba isticati.

Od 23.000 pripadnika Hrvatskih snaga, više od 11.000 bili su pripadnici HVO-a koji su se borili u prvom i drugom ešalonu. Bez njih, bez HVO-a i četiri zborna područja, a to su Bosanska Posavina, Središnja Bosna, Sjeverozapadna Hercegovina i Mostar, mi danas ne bismo imali hrvatsku državu, naglasio je Željko Glasnović.

Kako je dodao, u trenutkku kada je potpisan Daytonski sporazum 51 posto teritorija FBiH su držale Hrvatske snage.

Bez HVO-a, Hrvatska bi danas izgledala kao Cipar, a ne bismo imali ni FBiH, istaknuo je Glasnović u dijelu razgovora za Večernji list.

Pogled.ba

na vrh članka