Čapljina: Prodaje se nacionalni spomenik

Čapljina:  Prodaje se nacionalni spomenik

Skoro godinu dana stoji otvorena ponuda za prodaju Pašića kule na Bivoljem Brdu kod Čapljine, graditeljske cjeline pod zaštitom države. Apsurdno je da se na ovakav način prodaje nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, izuzetno vrijedan stambeni objekt iz 16. stoljeća.

U oglasu na stranici Olx.ba prodavač za ovaj vrijedan spomenik kulture traži 195 tisuća KM, a u detaljnom opisu stoji i da su u sklopu cjeline i avlije, bašte i popratni objekti.

“Zgrada kula posjeduje 150 kvadratnih metara unutarnjeg prostora u tri etaže, tj. prizemlje i dva kata. Pored toga postoje popratni objekti: ljetna kuhinja oko 50 kvadrata i kaldrmisana mala avlija 70 kvadrata”, stoji u oglasu.Dalje se navodi kako je kula granatirana i devastirana, ali su njeni zidovi ostali u izvanrednom stanju zahvaljujući pomno klesanom krečnjačkom kvadru, posebno majstorski slaganom na kutovima, što je vidljivo na slikama.Prodavač navodi i kako je nekretnina pogodna za stanovanje uz mogućnost uzgoja mediteranskih kultura ili za adaptaciju u etno selo, hotel, motel… Navodi se i da je objekt pod zaštitom države te je moguća financijska podrška države prilikom restauracije.Dinka Pašić objavila je oglas za prodaju, a za Klix.ba je kazala da se objekt nalazi u vlasništvu jednog člana njene obitelji i da bi Pašića kulu prodali onome tko bi je mogao restaurirati i vratiti joj prvobitni izgled.”Nažalost danas nitko nema novca, osim države koja se ne oglašava. Prije nekoliko mjeseci pojavio se potencijalni kupac koji je vrlo brzo izgubio zanimanje kada je vidio stanje”, rekla je Dinka Pašić i dodala da je Pašića kula na prodaju već duže vrijeme.

Povijest kaže da je Pašića kula stambeni objekt iz razdoblja osmanske vlasti, na Bivoljem Brdu, u naselju Kevčići, općina Čapljina. Kulu je sagradila Pašića kaduna u 16.stoljeću. Bio je to stambeni objekt, a zajedno s Fazilovom kulom na drugom kraju naselja imala je i obrambenu ulogu. Pripadala je rezidencijalnom tipu feudalnih kula, a od 20. siječnja 2006. proglašena je nacionalnim spomenikom.

Amir Pašić, predsjednik Komisije za nacionalne spomenike BiH, kaže kako vlasništvo ili potencijalna prodaja ne utječu na status spomenika.”To je stvar suda i uknjižbe, bilo koji vlasnik mora se držati zakonskih rješenja i ograničenja kad je riječ o restauraciji nacionalnih spomenika, sve uz odobrenje nadležnih organa vlasti”, kazao je Pašić.

/HMS/

na vrh članka