BiH nema novca za kupovinu borbenih helikoptera Super Puma

BiH nema novca za kupovinu borbenih helikoptera Super Puma

Bosna i Hercegovina neće kupiti 12 borbenih helikoptera Eurocopter Super Puma jer novca za tako nešto nema, iako je Vijeće ministara BiH još u prosincu 2015. godine planiralo izdvojiti 300 milijuna maraka za ovaj posao, prenosi Radiosarajevo.ba.Oružane snage BiH imaju gotovo zanemarive zračne jedinice, uključujući pet Bell UH-1 “Huey” američkih helikoptera, devet Aérospatiale Gazelle i nekoliko starih sovjetskih transportnih helikoptera Mi-8. Letjelice su uglavnom dobivene kao donacije od drugih zemalja, pa se nabavka 12 novih Super Puma helikoptera nametala kao potreba za obnovom zračnih snaga.

U tu svrhu na 37. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 30. prosinca 2015. godine donesena je odluka o planu nabavke 12 borbenih helikoptera u periodu 2016. - 2025. godina. Kako Radiosarajevo.ba sazanje, od tog projekta se odustalo, jer novca nema.

Iz Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine kazali su za taj portal kako nisu osigurana sredstva.

“Zbog financijskih ograničenja, u 2017. godini pokrenut je projekt za nabavku helikoptera u iznosu od 65.000.000 KM. Vijeće ministara BiH je na 125. sjednici održanoj 22. prosinca 2017. godine donijelo Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo obrane i Oružane snaga Bosne i Hercegovine”, rekli su u Ministarstvu obrane BiH.

Odlučeno je da se nabave dva helikoptera uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i to u periodu 2018. - 2022. godina.

Helikopteri će koštati 6,2 milijuna KM, a SAD bi trebale donirati pet milijuna dolara za program vojne pomoći, odnosno opremanja i obuke.

Pogled.ba

na vrh članka