Konačna presuda Radovanu Karadžiću u prosincu

Konačna presuda Radovanu Karadžiću u prosincu

Međunarodni sud u Haagu planira u prosincu ove godine izreći pravomoćnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, rečeno je danas na raspravi o stanju u postupku, javio je BIRN - Justice Report. Prvostupanjskom presudom Haaškog tribunala, na koju su žalbe uložile i obrana i haaški tužitelji, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Prvostupanjsko vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bh. općina. Karadžić je žalbom zatražio da prvostupanjska presuda bude poništena zbog proceduralnih pogreški i pogrešno utvrđenih činjenica te da mu bude suđeno ponovno. Tužitelji su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor. 

Karadžićev branitelj Peter Robinson pitao je na današnjoj statusnoj konferenciji suca Theodora Merona može li dati više informacija o terminu izricanja pravomoćne presude, ali je sudac Meron odgovorio da je plan da to bude u prosincu ove godine “okviran”.

Karadžić je danas u sudnici rekao da se “osjeća dobro” jer mu je “zdravstveno stanje znatno bolje, posebno u vezi kičme”. Zahvalio je sucu Meronu što mu je omogućeno da dobije laptop zbog čega ne mora više stalno biti “u neprirodnom položaju” za desktop računalom. 

Sudac Meron najavio je i da će uskoro biti usvojen Karadžićev zahtjev da se pritvorenicima omogući da s obiteljima komuniciraju preko Skypea, a Karadžić mu je i za to zahvalio. Po riječima suca Merona, uskoro će biti riješen i problem dostavljanja “balkanskih specijaliteta” u pritvor u Scheveningenu izborom novog dobavljača koji je u tijeku. Karadžić je ponovio da je “pitanje hrane problem” u pritvoru zato što “gotovo nitko ne jedne glavni obrok” zbog “kulturoloških razlika”, a “hrana bi trebalo biti lijek”. 

“Jedva čekamo da se riješi pitanje balkanske hrane”, kazao je Karadžić, dodajući da uprava pritvora za to ima volju i da “čini sve što treba da se mi osjećamo dobro”.

Karadžićev branitelj Robinson u sudnici je, na kraju današnjeg zasjedanja, rekao da je “žalbeni postupak vođen pravično, bez obzira kakav će ishod biti”. Robinson je rekao i da mu je “privilegija i čast” bila savjetovati i zastupati Karadžića. 

Pogled.ba

na vrh članka