Ivanić: Čvršća kontrola granica rješenje za migrantsku krizu Istaknuto

Ivanić: Čvršća kontrola granica rješenje za migrantsku krizu

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je čvršća kontrola granice jedino rješenje za migrantsku krizu u BiH.

“Migranti neće dolaziti ovamo kada osjete da je granica čvrsta. Pokazalo se u Europi, tko je kontrolirao granicu, taj nema problem s migantima”, rekao je Ivanić u Bijeljini nakon razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je, kako javlja Srna, odbacio mogućnost upotrebe vojske u zaštiti granice, kako je urađeno u nekim zemljama pogođenim migrantskom krizom, ističući da prema Ustavu i zakonima Oružane snage BiH ne mogu biti angažirane na ovom poslu.

“To bi bilo širenje nadležnosti i ja sam protiv toga, ne bih prenosio nadležnosti na razinu BiH”, rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, bez suglasnosti Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske, u skladu s Ustavom, u zaštiti granice na teritoriji Srpske ne mogu biti angažirani ni pripadnici policije iz Federacije BiH.

“Policije entiteta kontroliraju sigurnosnu situaciju na svom prostoru i bez suglasnosti Vlade i MUP-a, nitko ne može i ne treba biti na drugoj strani”, kazao je Ivanić.

On je naveo da je čvršća kontrola granice jedini oblik kontrole migrantske krize u BiH.

Ivanić je rekao novinarima da je Bijeljina grad u kojem se intenzivno gradi infrastruktura i da će izgradnja dionice auto-puta Beograd-Sarajevo doprinijeti da ovaj grad postane centar regije.

Mićić je naveo da je Bijeljina dionicu auto-puta Beograd-Sarajevo preko ovog grada već uvela u svoju prostorno-plansku dokumentaciju, čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Komentirajući migrantsku krizu, Mićić je rekao da Bijeljina “nema nekih silnih problema”, da su u ovoj oblasti nadležnosti jasne i da cilj migranata nisu Republika Srpska i BiH, nego zemlje Zapadne Europe.

/HMS/

na vrh članka