Dukić: “Procesuirati Dudakovića ili neće biti suživota”

Dukić: “Procesuirati Dudakovića ili neće biti suživota”

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić očekuje da će Tužiteljstvo BiH uskoro podići optužnicu protiv bivšeg zapovjednika Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

“Ako Tužiteljstvo BiH pod hitno ne procesuira Dudakovića i Bošnjaci ga proglase nacionalnim herojem poput Nasera Orića onda na ovim prostorima neće biti suživota, mira i BiH”, rekao je Dukić Srni.

On je podsjetio da je bivši glavni tužitelj Haškog suca Carla Del Ponte 2004. godine na sastanku sa predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske rekla da je Tužiteljstvo Haškog suda pripremilo optužnicu protiv Alije Izetbegovića i Atifa Dudakovića.

Dukić je naveo da slučaj “Dudaković” nije procesuiran pred Haškim sudom, već je vraćen na procesuiranje pravosudnim organima BiH.

“Nažalost, prošlo je više od 20 godina od ratnih događanja na ovim prostorima. Nije nam poznato zašto Tužiteljstvo BiH pored velikog broja dokaza, javno prikazanog video materijala i izjava svjedoka odugovlači sa podizanjem optužnice protiv Dudakovića”, zaključio je Dukić.

Optužnica protiv Dudakovića početkom rujna?

Dudaković je uhićen 27. travnja ove godine u Bihaću, po nalogu Tužiteljstva BiH.
Dva dana nakon toga, on i njegovih 14 nekadašnjih suboraca su pušteni da se brane sa slobode.

Dudaković se sumnjiči za ratne zločine počinjene u jesen 1995. na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

/Srna/HMS/

na vrh članka