Sudjelovao u strijeljanju 40 civila: Dudakovićeva suradnika Hasana Ružnića RH izručila BiH

Sudjelovao u strijeljanju 40 civila: Dudakovićeva suradnika Hasana Ružnića RH izručila BiH

Osumnjičeni Hasan Ružnić jučer je u 12.00 sati predan Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je transportiran u Sarajevo gdje će ga ispitati postupajući tužitelj.

Osumnjičeni se u okviru predmeta Atif Dudaković i drugi tereti za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji “Sana 95” tijekom 1995. godine.

Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH, lišen slobode na području Hrvatske 29. srpnja, nakon čega je izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH vodi se istraga protiv navedenog osumnjičenog koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa Armije R BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. rujna 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu je strijeljano i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila kao i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je osobno sudjelovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubojstvima preživjelih.

Hasan Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu Atif Dudaković i drugi, a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Izvor: HMS

na vrh članka