Ombudsmeni BiH otvorili slučaj Glorije Lujanović po službenoj dužnosti: Traži se hitna akcija policije

Ombudsmeni BiH otvorili slučaj Glorije Lujanović po službenoj dužnosti: Traži se hitna akcija policije

Ombudsmani Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof. dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur najoštrije osuđuju napade i nepristojna odnosno nedolična ponašanja prema novinarima i svim radnicima u medijima koji su se desili u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu Ombudsmani ukazuju na prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala Dnevnik.ba, Gloriji Lujanović.

Potpuno ostvarivanje društvene uloge novinara je moguće, prije svega, ukoliko je uređen njihov status u društvu, te im jamči uživanje temeljnih prava i sloboda, uključujući i pravo na sigurnost i dostojanstvo.

Nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara predstavljaju napad na samu demokraciju. Oni dovode do gušenja slobode medija i slobode izražavanja, lišavajući građane slobode da donose informirane odluke. Novinari ne mogu da budu nezavisni i da slobodno pišu ili izvještavaju ako nemaju bezbjedne uslove za rad.

Ombudsmani Bosne i Hercegovine pozivaju nadležne institucije da uvaže njihove preporuke date u „Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini“.

Isto tako, Ombudsmani pozivaju sve nadležna tijela, a prije svega policiju i tužiteljstvo, da brzo i učinkovito rade na rješavanju svakog pojedinačnog incidenta ove vrste.

U vezi konkretnog slučaja, Ombudsmani su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti, te postupe u skladu sa svojim zakonskim mandatom.

/HMS/

na vrh članka