Bivši ministar prometa SŽ Mujo Fišo priveden u prostorije FUP-a

Bivši ministar prometa SŽ Mujo Fišo priveden u prostorije FUP-a

Županijsko tužiteljstvo Tuzanske županije donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv pet osoba i jedne pravne osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraga je vezana za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin od odgovornih osoba u Kantonalnom javnom komunalnom poduzeću “GRAS” Sarajevo od firme gospodarskog društva “Junuzović kopex” Lukavac tijekom 2017. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi prodavcu od više stotina tisuća maraka, pri ćemu su korištena dodjeljena proračunska sredstava Kantona Sarajevo, iz kojih sredstava je i ostvarena ova korist.

Također, istraga se vezuje i za pokušaj da se na isti način i s istim ciljem pribavljanja takve koristi provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u, od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja.

Istraga je otvorena protiv Muje Fiše u tom razdoblju ministra prometa a trenutno ministra za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, odvjetnika i edukatora za javne nabavke, te protiv Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex Lukavac.

Istraga je otvorena i protiv pravne osobe Junuzović kopex Lukavac.

Po nalogu Tužiteljstva pripadnici Federalne uprave policije su danas osumnjičene pozvali na ispitivanje i kriminalističku obradu. Postoje osnovi sumnje da je Fišo, kao ministar prometa u Vladi KS, udružio grupu ljudi, u kojoj su bili i spomenuti kao članovi, te su po prethodnom dogovoru, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima KJKP GRAS Sarajevo, u postupku nabavke autobusa, zloupotrijebili svoja službena ovlašćenja, ili u slučaju određenih članova grupe svojim djelovanjem doprinjeli da se zloupotrijebe službena ovlašćenja, a kako bi se pribavila imovinska koristi firmi Junuzović kopex.

Navedeno je da je, udruženim djelovanjem osumnjičenih, ovoj firmi pribavljenja imovinska korist u većem iznosu, kao razlika između prodajne vrijednosti i nabavne cijene vozila, te da su pokušali prodajom i kupovinom minibus vozila ovoj firmi pribaviti također imovinsku korist u većem iznosu.

Oni su osumnjičeni da su kao sudionici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok je pravna osoba Junuzović kopex Lukavac osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

/HMS/

na vrh članka