Dodik: Sramna i nedopustiva zabrana ulaska ruskom piscu u BiH

Dodik: Sramna i nedopustiva zabrana ulaska ruskom piscu u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je naredba OSA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu, ruskom državljaninu, na teritoriju BiH iz, kako je navedeno, sigurnosnih razloga, sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske.

“Zahtjevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po sigurnost BiH, a nije tsiuće migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće sigurnosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu”, izjavio je predsjednik Srpske u izjavi za Srnu.

“Večernje novosti” nedavno su objavile da će ruski šef diplomacije Sergej Lavrov prilikom posjete Sarajevu, najvjerojatnije, tražiti dodatna objašnjenja o, za sada, tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak u BiH, a koju je, prema neslužbenim informacijama, potpisao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Izvori “Večernjih novosti” tvrde da je Mektić ruskom veleposlaniku u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali je odbio dati mu je na uvid, uz navodno objašnjenje da je popis napravljen nakon istrage, koju je, kako se priča, sprovela Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Mektić je na konferenciji za novinare 17. kolovoza u Banjaluci tvrdio da nema nikakve liste, ali da, kako je rekao, postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.

“Mi imamo osobe, imamo registar određenog broja stranaca koji imaju određenu zabranu ući u BiH. Stranac koji ilegalno boravi u BiH i mi ga deportiramo uz rješenje depotracije mi mu donosimo zabranu od jedne do pet godina. Određen broj stranaca koji su ostali poslije rata, koji su bili mudžahedini ili koji su radikalizirani, takve osobe smo proglasili kao prijetnje po nacionalnu sigurnost BiH i donijeli im zabranu. Crne lise mi ne pravimo, a nismo ni u stanju napraviti listu, ali nećemo mi ni morati polagati račune. Ja bar neću nikom polagati račune”, rekao je tada Mektić.

Mektić nije upoznat o zabrani ulaska Prilepinu, uputio na OSA-u

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da “nije upoznat o informaciji o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu” i, koliko on zna, to je učinjeno na zahtjev Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Koliko znam to je učinjeno na zahtjev Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i tražite od njih izjavu. Ja s tim nisam upoznat”, naveo je Mektić u SMS poruci Srni.

/HMS/

na vrh članka