​Sprema se masovni odljev stanovništva iz BiH: Njemačka novim zakonom dovodi još više radne snage

​Sprema se masovni odljev stanovništva iz BiH: Njemačka novim zakonom dovodi još više radne snage

Njemačka zbog strahovitog ekonomskog procvata priprema novi zakon o useljeništvu kojim pokušava dovesti što više radne snage iz tzv. trećih zemalja.Novi zakon o useljeništvu je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalificiranih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

Bh. novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Münchenu, napominje za Klix.ba da će novi zakon o useljeništvu biti usvojen. 

"U Njemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je 'de jure'. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu", kategoričan je Kebić.

No, kako će se usvajanje zakona odraziti na Bosnu i Hercegovinu iz koje opljačkani i osiromašeni građani ionako već bježe "glavom bez obzira", zavisit će, pojašnjava Kebić, od svakog pojedinca ponaosob.

"U svakom slučaju se može računati na još veći odljev. Svaki kvalificirani radnik koji uspije doći u Njemačku i naći adekvatnog poslodavca, dobit će posao ako pokaže vještine i znanje", ističe on.

Napominje da useljavanje u Njemačku ide lančano, odnosno da svako povlači nekog svog, a da mnoge njemačke firme daju premije onim radnicima koji dovedu nekog tko zadovolji probni rad.

"Prednost je što starosna dob ne igra baš veliku ulogu za kadrovski deficitarne poslove, naprimjer kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara, tesara. Tu važi pravilo: 'Samo dođi", napominje Kebić. 

"Najvažniju ulogu na kraju uvijek igra poznavanje njemačkog jezika", ističe bh. novinar Mirsad Kebić.

Nacrt zakona o useljeništvu tiče se, uz ostalo, i stupnja poznavanja jezika za useljenike, gdje zakon ostaje poprilično nedorečen, isto kao što je nedorečeno da li je potrebna konkretna ponuda za posao prilikom odobravanja vize.

Njemačkoj, kako javlja Deutsche Welle, trebaju radnici sa srednjom stručnom spremom: medicinske sestre, bolničarke, njegovatelji, odgajatelji, električari, stolari. 

Podrazumijeva se da visoko obrazovani i ljudi s vrhunskim kvalifikacijama mogu doći u Njemačku bez ikakvih problema i zaposliti se jako brzo.

Pogled.ba

na vrh članka