Dodik: Mislim da će Putin doći u Banja Luku

Dodik: Mislim da će Putin doći u Banja Luku

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, vjeruje da će ruski predsjednik Vladimir Putin doći u Republiku Srpsku na otvaranje Rusko-srpskog centra u Banja Luci.

“Ako me pitate mislim li da će Putin doći u Srpsku na otvaranje centra, mogu vam reći da mislim da hoće”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

On je kazao da je ponosan na činjenicu da će ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poslije gotovo dva desetljeća doći u Banjaluku 17. rujna na postavljanje kamena temeljca za Rusko-srpskog centar.

“Lavrov je u Banja Luci zato što podržava našu orijentaciju, i u tom smjeru očekujem i da ide razgovor”, rekao je Dodik, te ocijenio da je za Srbe odlično to što će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u rujnu biti s Putinom, a Lavrov u Srpskoj.

Dodik je naglasio da se on i Vučić konstantno bore da zaštite srpske nacionalne interese i da trpe velike pritiske Zapada i onih koji bi da nametnu rješenja štetna po Srpsku i Srbiju.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je njegov posao da uvijek, na svakom mjestu, brani Srpsku, što jasno pokazuje strancima posljednje desetljeće i pol.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ističe da je do 2014. godine do kada je njegova stranka bila u vlasti u zajedničkim institucijama nije dopuštao strancima da rade Srpskoj ono što ne mogu u svojoj kući.

Kada je riječ o predstojećim općim izborima u BiH, Dodik je istakao da bi na njih orgoman utjecaj moglo imati angažiranje britanskih obavještajaca, te dodaje da je u OHR-u angažirano najmanje pet ljudi da održi priču nevladinog sektora i manifestacija protiv Srpske.

“Ubrzo ćemo izaći s imenima tih ljudi. Znamo sve. Danas im poručujem da koliko god oni imaju podataka o nama, mi sve više imamo podataka o njima”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na djelu je sinkronizirana akcija protiv Republike Srpske zbog aktualne veleposlanice SAD u BiH Mauren Cormack, koja će otići i biti umirovljenica, a on će biti srpski član Predsjedništva BiH.

On je poručio da njemu nisu važne sankcije koje mu je uvela prethodna američka administracija, ali da očekuje da ih ukine nova administracija.

Dodik, koji je na predstojećim izborima kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, istaknuo je da je već pobjednik listopadskih izbora, da ide u Sarajevo predstavljati snagu Republike Srpske, kao i da će SNSD odnijeti uvjerljivu pobjedu.

“Pobjeda će biti apsolutna na izborima, i moja i gospođe Željke Cvijanović za predsjednika Republike Srpske. Vjerujem da ćemo dosegnuti dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, istaknuo je Dodik.

Dodik je istaknuo da ima ogromno povjerenje u Cvijanović koja je šest godina bila presjednica Vlade i za koju je rekao da je dokazani borac za Srpsku.

Prema njegovim riječima, novi premijer Republike Srpske bit će iz SNSD-a, jer je to najjača stranka u Srpskoj.

Dodik je naglasio da ide u Predsjedništvo BiH da zaštiti ustavna i zakonska prava Republike Srpske, a ne da bi samo klimao glavom na zahtjeve Bošnjaka i Hrvata, po bilo kojem osnovu.

“Svjestan sam da ne odgovara međunarodnoj zajednici kad štitiš svoja prava. Međutim, ako žele partnerta, moraju uvažavati Srpsku”, ponovio je Dodik.

Govoreći o svom snu – Srbiji i Srpskoj kao jednoj državi, Dodik je ukazao da se narod koji ima tako jaku energiju kao što je srpski ne može podijeliti, uprkos stalnim dvostrukim aršinima i to uvijek samo prema Srbima.

Na pitanje je li Srpskoj bio potreban novi izvještaj o Srebrenici, Dodik je rekao da je prvobitni izvještaj bio neobjektivan i pun netočnih detalja, te da je bilo pitanje trenutka kada će se iskazati zahtjev za novim izvještajem.

“Nitko iz Srpske ne negira zločin, ali je sveobuhvatnost mana ranijeg izvještaja. Mi nismo nikoga štitili. Oni koji su počinili zločine moraju odgovarati, ali isto tako tražimo da odgovaraju i oni koji su počinili zločine prema Srbima”, rekao je Dodik.

/HMS/

na vrh članka