Ratni veterani u BiH najavljuju nove prosvjede i blokade

Ratni veterani u BiH najavljuju nove prosvjede i blokade

Predstavnici nekoliko veteranskih organizacija najavili su danas nove masovne prosvjede i blokade Federacije BiH, ukoliko se do 5. rujna ne prihvate izmjene zakona kojim bi se zajamčila isplata braniteljskog dodatka koji bi po procjenama Međunarodnog monetarnog fonda mogao ugroziti fiskalnu stabilnost ovoga bosanskohercegovačkog entiteta, piše Hina.Nakon današnjeg sastanka predstavnici okupljeni oko udružernja Zaboravljenih branitelja predali su zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Parlamenta FBiH kako bi se izglasovale izmjene Zakona o razvojačenim veteranima koji je u različitim tekstovima usvojen u dva doma entitetskog parlamenta zbog čega nije mogao stupiti na snagu.

Veterani su uvjereni kako s njima manipuliraju predstavnici vlasti koji su održali nekoliko neuspjelih sjednica povjerenstva koje je trebalo usuglasiti prijeporne pojedinosti.

Najavljen prosvjed za idući tjedan

"Nije trebalo ništa usuglašavati jer su amandmani usvojeni u oba doma", rekao je za medije u BiH predstavnik nezadovoljnih veterana Amel Pervan. Pojasnio je kako iz nekoliko udruženja smatraju da je parlament samo kupovao vrijeme i manipulirao s ovom populacijom.

Najavio je održavanje prosvjeda ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH 5. rujna. U slučaju da se ne donesu promjene zakona o veteranima, uslijedit će blokada cijele Federacije BiH.

Izmjenama Zakona o razvojačenim veteranima planira se uvođenje veteranskog dodatka što bi Federaciju BiH po procjenama vlasti moglo koštati više od 300 milijuna maraka (oko 150 milijuna eura). Zbog najave donošenja ovoga zakona Međunarodni monetrani fond je zamrznuo stand by aranžman s Bosnom i Hercegovinom tvrdeći da bi te zakonske izmjene vodile destabiliziranju fiskalne stabilnosti Federacije BiH.

Pogled.ba

na vrh članka