Regionalna platforma Zapadnog Balkana: Zaustaviti napade na novinare!

Regionalna platforma Zapadnog Balkana: Zaustaviti napade na novinare!

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na novinara i dopsinika BNTV, Vladimira Kovačevića, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Jučer, 26. kolovoza, dvije maskirane osobe sačekale su Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne ozlijede.

-Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

Duboko smo zabrinuti zbog činjenica da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih prosvjeda na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupa građana u borbi za razotkrivanje istine o ubojstvu mladog studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića), te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV od strane javnih dužnosnika ovog entiteta.

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji se BH novinari registrirali u 2018.

Zahtijevamo od Ministarstva unutarnjih poslova RS, da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića kao i da informira javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku, i sakcionira počinitelje u skladu sa zakonskim okvirom RS-a i BiH.

Napad i prijetnja novinarima je izravan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informirani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana, stoji u priopćenju Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koju čine: Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonijei Nezavisno udruženje novinara Srbije.

/HMS/

na vrh članka