Mektić: Raspolažem informacijama da vlast sprema izgrede

Mektić: Raspolažem informacijama da vlast sprema izgrede

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je jučer da vlast u RS-u za izbore priprema izgrede teške naravi.“Za ove izbore, vlast priprema izgrede teškog karaktera koji neće ići daleko od pokušaja ubojstava kada se Banja Luku psihološki slomi. To su pouzdane informacije. Poručujem građanima Banja Luke, koju se želi disciplinirati metalnim šipkama, da se ne plaše, da su to najobičniji jadni miševi i da su ovo njihovi posljednji trzaji“, kazao je ministar govoreći na tiskovnoj konferenciji dodavši da postoje osnovana saznanja da vlast i dalje sprema atmosferu linča, koja će se nastaviti. Prema njegovim riječima, priprema se dovođenje raznih kriminalaca da bi se u Banja Luku utjerao strah. “Dva najbogatija Drvarčanina, Nenad Stevandić i Nikola Špirić, u ponedjeljak navečer su na RTRS-u govorili o neprijateljskom djelovanju OSA-e, a Špirićev sin radi u OSA-i i svaki mjesec uzima 3.500 KM. Kako on, tako veliki Srbin, dozvoljava sinu da radi po nalogu Bakira Izetbegovića?“, zapitao je Mektić koji je, pak, Špirića nazvao najvećom “hodajućom pohlepom” kojoj je svet samo novac. Ministar sigurnosti BiH kritizirao je i oporbu navodeći da ona samo šalje priopćenja koja ne znače ništa.

“Što kada institucije ne otkriju izvršitelje? Što će biti? Objavit će još jedno priopćenje?“, upitao je, nadalje, ministar Mektić koji je kritizirao izvještavanje RTRS-a, za kojeg je naveo da služi plasiranju informacija da će netko uoči izbora pokrasti kamione s izbornim materijalom i pokrasti izbore.

“Postoje osnovana saznanja, provjerena, da će udar ići na Banju Luku. Ne mogu reći tko je sljedeći. Imamo saznanja, ali o tome ne mogu govoriti“, kazao je Mektić.

Ne smije se misliti svojom glavom

U osvrtu na napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, ministar sigurnosti kazao je da su napadači išli s namjerom da Kovačevića liše života.

“Ovo je stvar linča, općeg ambijenta i harange na ljude, u ovom slučaju novinare. Dodik je jednom izjavio da njemu nije problem SDS već BN. Prije toga je uslijedila priprema, pa je te novinare pojedine novinare nazivao stranim plaćenicima koji žive od stranih veleposlanstava koja im daju pare, što je asociralo na činjenicu da ih pokaže kao izdajnike RS-a i srpskog naroda. Ovdje se od strane vlasti, predsjednika RS, stvara ambijent teške podjele srpskog naroda“, ocijenio je Mektić dodavši da se na opisani način ljude targetira, da im se crta mete na glavama i onda počinju  stradavati.

“Nitko se više ovdje u Banja Luci ne može osjećati sigurnim. Milorad Dodik ima pravo nekoga nazvati stranim plaćenikom, on koji ima stotine fotografija na američkim nosačima, ili su možda novinari otkrili aferu radioaktivnog otpada koji je došao u Banja Luku. Vlast obilježava, stvara jedan ambijent linča, a onda kriminalci koje su instalirali u sustav vlasti budu izvršitelji. Dobro se zna u Banja Luci tko to radi i koji su to kriminalci koji za potrebe vlasti vrše lič i likvidaciju. Ova vlast se u ovom momentu isključivo okomila na Banja Luku jer pretpostavka je da joj je Banja Luka okrenula leđa nakon što je stotinu puta izvarana do te mjere da su neka sela postala značajnija od same Banja Luke. Vi ovdje ne smijete misliti svojom glavom, i ovo je uništilo i izdalo RS“, kazao je Mektić uz opasku da  ovo stanje mora prestati, prenosi Dnevni list.

Prilepin u službi rasturanja oporbe

Govoreći o zabrani ulaska ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu u BiH, ministar sigurnosti je rekao da nije potpisao nikakvu ‘crnu listu’ te je ponovio da Ministarstvo sigurnosti BiH nema nikakve veze s operativnim poslovima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. No Prilepina je, pak, optužio da je bio uključen u aktivnosti razbijanja oporbe u Republici Srpskoj.

“Prilepin je rekao da je 20-30 puta bio u BiH. Kako je ulazio? Što je radio? S kim se sastajao i zbog čega? Samo je registriran njegov ulazam u BiH 2017. Imamo saznanja kako je ulazio. Ulazio je tako da ne bude prijavljen na graničnim prijelazima. On je vodio jednu ultradesničarsku stranku u Rusiji, sastajao se ovdje s ljudima i razrađivao planove kako uništiti i rasturiti oporbu u RS-u“, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zaključivši da nema razloga za njegovu smjenu, jer kako je ustvrdio, ne postoji migrantska kriza.

SNSD: Pokrenuti istragu nakon Mektićevih optužbi

SNSD očekuje da će nadležno tužiteljstvo po službenoj dužnosti pokrenuti istragu nakon optužbi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da ‘vlast u RS-u uoči predstojećih Općih izbora priprema izgrede teškog karaktera s ciljem discipliniranja Banja Luke u kojoj gubi potporu’, rekao je glasnogovornik te stranke Radovan Kovačević.

“Ako ministar ima pouzdane informacije, kako tvrdi, o bilo kakvom nasilju koje će se dogoditi u Banja Luci ili RS-u, tužiteljstvo na to mora reagirati a on mora podijeliti te informacije s javnošću u RS“, dodao je Kovačević u izjavi Srni. Kada je riječ o Mektićevim tvrdnjama da vlast u tom bh. entitetu želiizazvati bilo kakvu vrstu izgreda ili kaosa, dodao je Kovačević, to je potpuna izmišljotina jer je svima u RS-u jasno da to vlast nikada nije uradila niti bi pribjegla takvim metodama u budućnosti.

“SNSD je najpopularnija stranka u Banja Luci unatrag, gotovo, dvadeset godina, dok Mektić dolazi iz SDS-a, stranke koja u ovom gradu ima svega jednog vijećnika“, napomenuo je Kovačević nazvavši Mektića ‘potpunom štetočinom po interese RS-a’, osobom čiji su retorika i djelovanje konstantno negativno usmjereni na interese RS-a. Kako je, nadalje, ocijenio, Mektić je tvorac izmišljene priču da u RS-u postoje navodne militarističke formacije koje financira Rusija te je takvom izmišljotinom nanio  nepopravljivu štetu ugledu RS-a.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić izjavio je Srni da ministar sigurnosti BiH Mektić, iako bi morao, ne zna tko piše spiskove nepoželjnih osoba u BiH, tko prisluškuje dužnosnike RS-a i Srbije i zašto su zlouporabljene institucije BiH.

“Mektić ne zna ono što bi trebao znati a to je svoj posao. No, zna ono što mu nije posao, a to je iznošenje političkih poruka i pamfleta. To sve govori o strahu od izbornog poraza“, stav je Stevandića.

Pogled.ba

na vrh članka