Jovan Tintor osuđen na 11 godina zatvora

Jovan Tintor osuđen na 11 godina zatvora

Bivši predsjednik Kriznog stoežera općine Vogošća Jovan (Joja) Tintor osuđen je prvostupanjskom presudom na 11 godina zatvora za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine u Vogošći.

Sud BiH utvrdio je da je Tintor počinio zločin protiv čovječnosti i sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona stanovništva nesrpske nacionalnosti s područja Vogošće, javlja BHRT.

Optužnica je po osam točaka teretila Tintora, kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog stožera općine Vogošća, za učešće u širokom i sustavnom napadu na nesrpsko stanovništvo te općine u razdoblju od travnja do kraja srpnja 1992. godine.

Tintor je optužen za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubojstva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u Vogošći. Između ostalog, optužnica tereti Tintora da je svjedokinju C-3, koja bila u sedmom mjesecu trudnoće, udario u predjelu stomaka.

Dokazujući Tintorovu krivicu, Tužiteljstvo BiH je pozvalo više od 75 svjedoka, kao i četiri vještaka, dok je obrana saslušala oko deset svjedoka i jednog vještaka vojne struke.

Tintor je u veljači 2016. uhićen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. Godine

./HMS/

na vrh članka