Gotovo 50 milijuna eura za izgradnju dionice autoputa od Donje Gračanice do Nemile

Gotovo 50 milijuna eura za izgradnju dionice autoputa od Donje Gračanice do Nemile

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o financiranju izgradnje podionice od Nemile do Donje Gračanice na koridoru Vc.

Također, generalni direktor Al-Harbish i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisali su sporazum o provedbi tog projekta.

Radi se o dva važna sporazuma kojima je osigurano gotovo 50 milijuna eura za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc od Nemile do Donje Gračanice.

– Danas smo potpisali dva sporazuma, prvi za komponentu A u vrijednosti 27.150.000 dolara, što je oko 23,3 milijuna eura. Vrijednost projekta za komponentu B je 24,3 milijuna eura – izjavio je Bevanda nakon potpisivanja.

Projekt se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila – Donja Gračanica autoputa na koridoru Vc koja uključuje: 5,7 kilometara duge poddionice Nemila – Vranduk, 5,1 kilometara duge poddionice Vranduk- Ponirak, te 6,9 kilometara duge poddionice Ponirak – Donja Gračanica.

– Suvišno je ponavljati koliko nam je bitna izgradnja autocesta i cestovne infrastrukture i zato su ovakvi sporazumi i projekti od posebnog značaja. Zahvalni smo rukovodstvu OFID-a što je prepoznalo interes i potrebu da se uključe i podrže izgradnju autoceste na koridoru Vc i što smo nakon kraćeg zastoja u razdoblju usvajanja zakona o trošarinama ponovno nastavili našu suradnju – istaknuo je Bevanda.

Al-Harbish je nakon ceremonije potpisivanja istaknuo da je u i predstavništvu OPEC OFID-a u Beču suradnja sa BiH na dobrom glasu.

– Današnje potpisivanje sporazuma događa se u sklopu već uspostavljenog okvira suradnje između OFID-a i BiH od 1997. godine. Od tog razdoblja podržano je 12 projekata u javnom sektoru i uloženo oko 200 milijuna dolara u obrazovanje, stambeni fond, poljoprivredu i transport. Međutim, samo je osam posto ovih sredstva uloženo u sektor transporta – rekao je Al-Harbish.

Naglasio je da je OFID opredjeljen za daljnju suradnju sa BiH, te napomenuo da je privilegija sudjelovati u njenim razvojnim projektima.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je izrazio zahvalnost predstavnicima OFID-a što su prepoznali važnost projekta izgradnje ove dionice autoputa na koridoru Vc za BiH, odnosno za FBiH s obzirom da se sredstva implementiraju u tom bh. entitetu.

– Bez kompletne autoceste na koridoru Vc ne možemo očekivati neki veliki razvoj u BiH i to je korak kojem svi težimo, da se uspostave normalne komunikacije u BiH – rekao je Čavara, te izrazio zahvalnost Ministarstvu financija i trezora BiH što su omogućili da dođe do potpisivanja ovih sporazuma.

Naveo je da su svi zakonski uvjeti u FBiH ispunjeni za preuzimanje zaduženja od OFID-a, te da je implementator projekta JP Autoceste FBiH.

/Fena/HMS/

na vrh članka