Potpisani ugovori o financiranju projekata bh. Hrvata, neraskidiva veza hrvatskog naroda

Potpisani ugovori o financiranju projekata bh. Hrvata, neraskidiva veza hrvatskog naroda

U Vitezu je danas upriličen svečani program u povodu potpisivanja ugovora o potpori za provedbu programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2018. godinu, koje financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Financijska sredstva, koja su osigurana u proračunu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, raspodijeljena su na 105 programa i projekata iz oblasti kulture, obrazovanja, znanosti, zdravstva i ostalih područja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je da su ovi projekti primjer zajedništva i pokazatelj sinergijskog djelovanja i suradnje.

– Potpora koju hrvatska država pruža Hrvatima u BiH nije samo dužnost, zakonska ili ustavna obveza, nego nas spaja osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu bez obzira na zemljopisne granice, a zajedništvom koje nas je sačuvalo kroz povijest gradit ćemo prosperitetniju sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj – kazao je on.

Zahvalivši Vladi Republike Hrvatske, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović istaknuo je kako je zajedništvo temelj hrvatskog naroda, te da nema mjesta podjelama.

– Moramo bit zajedno i jednistveni… Najmanje su bitni ti milijuni, a mnogo bitnije pokazati da je hrvatski narod u BiH jednakopravan sa ostalim narodima, da je državotvoran i da je ovo naša domovina, kao i da svoju budućnost možemo graditi uz ovakvu snažnu potporu Vlade RH – kazao je Čović novinarima.

Istaknuo je da projekti, koje financira Vlada RH, ne predstavljaju samo znak potpore Hrvatima, nego i ostalim stanovnicima BiH.

– Iduću srijedu ćemo otvorit i Konzulat RH u Livnu i to je, također, znak snažne potpore i govori o tome koliko je hrvatski narod bitan za opstojanost i razvoj BiH, ali i za Hrvatsku – kazao je Čović.

Kako je rečeno na svečanosti u Vitezu, Vlada Republike Hrvatske nastavlja kontinuirano pomagati Hrvatima u BiH, a ove godine je za te namjene predviđeno ukupno 24 milijuna kuna.

/Fena/HMS/

na vrh članka