Zlatna groznica trese Vareš: Adriatic Metals traži još zemljišta

Zlatna groznica trese Vareš: Adriatic Metals traži još zemljišta

Kompanija Adriatic Metals, koja provodi istraživanja ruda u Varešu, želi proširiti svoje zemljište, nakon velikih otkrića, navode australijski mediji.Iz kompanije su naveli da je općinsko vijeće odobrilo zahtjev kompanije za proširenje koncesijskog dogovora izvan parcela koje su u 100-postotnom vlasništvu ove kompanije, prenosi BiznisInfo pisanje lista The West Australian.

Pod uvjetima originalnog ugovora, Adriatic je dobio vlasništvo nad tri polja, od kojih dva okružuju iskopinu Veovača, a treće Rupice.

Nakon serije izuzetno uspješnih probnih iskopavanja koja su započela 2017, kompanija je sakupila dovoljno podataka da opravda zahtjev za proširenje postojećeg ugovora.

Adriatic vjeruje da postoji znatan potencijal da se proširi postojeća oblast na kojoj su pronađeni minerali.

Konkretno, koncesija na iskopini Rupište proširena je da obuhvati zemlju sjeverno od mjesta na kojem su vršena probna istraživanja u lipnju, kada je na tonu zemljišta pronađeno 2,1 gram zlata, 158 grama srebra, 2,3 posto bakra, 8,6 posto olova, 12,8 posto cinka itd.

Visoko mineralizirana iskopina produžava na sjever, direktno u proširenu oblast, i predstavlja neodoljivu metu za ovu kompaniju, navodi australijski list.

Direktor Adriatic Metals Geraint Harris je rekao:

“Odobrenje proširenja koncesije od Općine Vareš bazirao je na sastanku vijeća i diskusiji, koja je rezultirala jednoglasnim pozitivnim glasanjem. Ovo pokazuje značajnu demonstraciju lokalne podrške u Općini Vareš zbog koje smo veoma sretni. Proširena koncesija će nam omogućiti da upotrijebimo moderne tehnike ispitivanja na veoma perspektivnoj oblasti i dalje će pomoći da se maksimalno iskoristi vrijednost projekta u Varešu kratkoročno i dugoročno.”

List navodi da će zahtjev sada biti podložan javnom uvidu i, ako i ta faza bude uspješna, bit će podnesen “lokalnom ministarstvu” na finalno odobrenje.

Pogled.ba

na vrh članka