Uskrs radio ljubuski2xl

Novi britanski veleposlanik Matt Field: Naša predanost prema BiH nikada nije bila jača

Novi britanski veleposlanik Matt Field: Naša predanost prema BiH nikada nije bila jača

Novi veleposlanik Velike Britanije u BiH Matt Field u prvom obraćanju bh. javnosti kazao je kako se iskreno raduje svom poslu u zemlji koju već poznaje i do koje mu je stalo.


On je otkrio da mu je supruga porijeklom iz Splita te da je otac dva dječaka. Istakao je kako voli Sarajevo film festival (SFF), da se bavi se sportom, a "posebno ekstremnim sportom: čuvanje sinova". 

"Svi se zaista radujemo životu u ovoj divnoj zemlji u narednih nekoliko godina. Nastavljam stopama svojih prethodnika uz pomoć sjajnog tima veleposlanstva", rekao je Field. 

Kako kaže, njegov cilj ostaje isti, odnosno želja da pomogne BiH na euroatlantskom putu koji su izabrali građani BiH. 

"Predanost Ujedinjenog Kraljevstva BiH nikada nije bila jača. Ona se ogleda u veoma praktičnoj podršci. Premijerka Theresa May je na nedavnom samitu o Zapadnom Balkanu o Londonu najavila dupliciranje pomoći BiH i regionu", kazao je Field.

Poručio je da želi razgovarati s građanima BiH i čuti njihovo mišljenje i prijedloge o tome kako je najbolje da se Velika Britanija angažira u BiH. Građanima je rekao da ga mogu kontaktirati izravno na Twitteru i Instagramu ili putem Facebok stranice Veleposlanstva Velike Britanije.

Podsjećamo, Field se britanskom uredu za vanjske poslove pridružio 2003. godine. Radio je na bliskoistočnom mirovnom procesu, zatim kao menadžer resursa, u Hrvatskoj je bio šef odsjeka za EU te u Skoplju politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u Makedoniji. Zatim je radio u Direkciji za Ameriku te kao politički savjetnik u Brazilu.

Iskusni diplomat Field je 2016. godine radio kao šef Političkog odjela Delegacija EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Pogled.ba

Video sadržaj

na vrh članka