Vijeće za tisak: Napad na novinare treba tretirati kao napad na službene osobe

Vijeće za tisak: Napad na novinare treba tretirati kao napad na službene osobe

Žalbena komisija Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini je prije par godina napravila prijedlog kako bi trebalo da glasi članak u Kaznenom zakonu FBiH kojim bi bili sankcionirani svi napadi na novinare u vrijeme vršenja njihove dužnosti - kazala je Feni članica te Komisije odvjetnica Nada Dalipagić.Dodala je da je predložena kazna za takav napad bila kao kazna za napad na inspektore u vršenju službene dužnosti.

- Smatram da bi to zaista doprinijelo isključivoj zaštiti novinara u svakom slučaju i ja sam odavno već zagovornik te ideje da se to unese u Kazneni zakon kako bi se sankcionirali takvih napadi - kazala je Dalipagić.

Naglasila je da osuđuje svako nasilje, a posebno napade na novinare, jer su, prema njenoj mišljenju, novinari u sličnoj situaciji kao što su i odvjetnici - nositelji svog samostalnog posla.

- Kako bi se dalje moglo doprinijeti što boljem rješavanju svih slučajeva isključiva odgovornost je na tužiteljstvu. Na temelju Zakona o kaznenom postupku istragu provodi tužiteljstvo, potrebno je provesti sveobuhvatnu istragu, podići optužnicu protiv napadača i adekvatno ih kazniti i to objaviti, što to doprinijelo boljoj zaštiti novinara - kazala je Dalipagić.

Miodrag Živanović, profesor Univerziteta u Banjoj Luci, koji je također član Žalbene komisije Vijeća za tisak, smatra da bi trebalo donijeti zakon koji bi novinare tretirao kao službene osobe.

- Moguće je to pravno riješiti, a teže pitanje će biti da li je to moguće i ako bi se riješilo pravno nekim aktom uopće provoditi. Mi smo takva zemlja, mi smo takvo društvo koje što god napiše na papir jednostavno ne provodi - kazao je Feni prof. Živanović.

On je naglasio kako postoje i drugačiji napadi na novinare osim fizičkih napada, pa čak i ubojstava.  

- Postoje i drugačiji načini napada na novinare, a riječ je o tome da se životi novinara u svakodnevici često uništavaju snagom ili htijenjima brutalne politike. Novinari dobivaju često i otkaze, budu protjerivani sa svojih radnih mjesta, iz redakcija. To je također opasno - kazao je prof. Živanović, dodajući kako se mora iznaći pravno rješenje za zaštitu novinara.

Pogled.ba

na vrh članka