Đapo: GIKIL trebao uložiti 112 milijuna KM, do danas nisu uložili ništa

Đapo: GIKIL trebao uložiti 112 milijuna KM, do danas nisu uložili ništa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, premijer Tuzlanske županije Jakup Suljkanović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Adis Ajdinović, menadžment i sindikat Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) na sastanku u Sarajevu razmatrali su problematiku u ovom poduzeću.

Suglasni su da GIKIL, kojem je rješenjem naloženo obustavljanje rada do pribavljanja okolišne dozvole, treba sačuvati i zbog samog očuvanja radnih mjesta, ali i da treba poštivati zakone BiH te da uprava kompanije treba ispoštovati mjere naložene od Federalne uprave za inspekcijske poslove.

S jedne strane, kazala je Đapo, u GIKIL-u je 1.000 zaposlenih “i mi ih razumijemo jer su to ljudi koji su u ratu sačuvali svoja radna mjesta, pokrenuli su svoju tvornicu i jako su emotivno vezani za kompaniju, postoji i strah od promjene radnog mjesta, a kamoli od gubitka”.

“Mi razumijemo i suosjećamo s radnicima, ali s druge strane imamo investitora koji je prilično neodgovoran”, kazala je Đapo te podsjetila da je GIKIL privatiziran 2003. godine te da je 51 posto vlasništva dano stranom ulagaču koji koristi resurse i radnu snagu BiH, a izbjegava ulaganja u zaštitu okoliša.

Lukavac je industrijski grad, naglasila je Đapo, s odličnim investitorima iz Austrije, Turske, koji ozbiljno ulažu i poboljšavaju uvjete rada, moderniziraju tehnologiju.

“Međutim, GIKIL ni do danas, iako su primili rješenje o zatvaranju, nisu našli čak ni kompaniju koja bi im izradila zahtjev za okolišnu dozvolu koji bi bio u skladu sa zakonima FBiH”, kazala je Đapo.

Premijer Tuzlanske županije Jakub Suljkanović, je kazao da su od menadžmenta GIKIL-a na sastanku dobili uvjeravanja da će oni investirati u zaštitu životne sredine i zaštitu radnika.

“Ali čini mi se da ta njihova današnja uvjeravanja nisu prezentirana na najozbiljniji način. Poduzeli su neke mjere po osnovu nalaza Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali nismo sigurni jesu li te mjere u ovom momentu dovoljne, rekao je Suljkanović i pojasnio da GIKIL nije prezentirao dinamički plan za određeno razdoblje i time dao dovoljna jamstva da će on biti ispunjen, prenosi Fena.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je ponovio da se o radi o jednom od najnediscipliniranijih gospodarskih subjekata u FBiH, “a nažalost ni tijekom ovog sastanka nismo čuli ohrabrujuće poruke od menadžmenta GIKIL-a”.

“Obustava rada će GIKIL-u teći do pribavljanja okolišne dozvole i imali su rok 30 dana da nešto poprave, a već osam dana je prošlo, a oni nisu ništa”, rekao je Ajdinović i podsjetio da je Federalna uprava za inspekcijske poslove iscrpila sve zakonske mogućnosti prema GIKIL-u, da je svako rješenje nailazilo na neodgovornost GIKIL-a, te da nijedna mjera inspektora nije ispoštovana.

Đapo, Suljkanović, Ajdinović su kazali da ih je menadžment GIKIL-a na današnjem sastanku izvijestio da su postavili kontinuirani monitoring koji treba pratiti ispuštanje štetnih plinova u zrak, ali resorna ministarstva, kako je rečeno, nisu ništa napismeno dobila.

GIKIL je trebao uložiti 112 milijuna KM u modernizaciju tehnoiloških procesa. Do danas nisu uložili apsolutno ništa, ističe Đapo, dodajući da je planirano ulaganje od pet milijuna KM do kraja godine vjerojatno premalo.

/HMS/

na vrh članka