Sindikati osnovnog obrazovanja HNŽ-a zadovoljni Kolektivnim ugovorom

Sindikati osnovnog obrazovanja HNŽ-a zadovoljni Kolektivnim ugovorom

Predsjednici dva sindikata osnovnog obrazovanja koja djeluju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Slavko Lauš i Omer Tipura izrazili su zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom koji, među ostalim, predviđa povećanje plaća u iduće tri godine za 15 posto.

Na konferenciji za novinare županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović naveo je kako su u novom Kolektivnom ugovoru zaposlenici dobili određene beneficije, da su uspješno odrađene organizacijske sheme te je zbrinut kompletan tehnološki višak.

– Dozvolili smo da se prebacuje jedan ugovor o radu iz jedne u drugu školu, što do sada nije bio slučaj. Imali smo ljudi koji žive u Mostaru, a rade u Jablanici, a sad će se moći taj ugovor o radu prebaciti kako bi smanjili troškove putovanja – kazao je Hadžović.

Naveo je kako je zaposlenicima s četvero ili više djece omogućeno smanjenje norme za trećinu, kao i uposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju. Kolektivnim ugovorom posebno su tretirani magistri, doktori, mentori i savjetnici, kao i zaposlenici s 30 i više godina radnog staža.

Hadžović je dodao kako je uspješno završen projekt asistenata u nastavi, pa će tako ove godine u školama HNŽ-a raditi 24 asistenata u nastavi, dok je ta brojka u prošloj školskoj godini bila upola manja.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK-a Omer Tipura i predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš istaknuli su kako su zadovoljni jer je potpisivanjem Kolektivnog ugovora napravljen pomak s obzirom da se zaposlenicima u osnovnom obrazovanju plaća nije mijenjala posljednjih deset godina.

– Samo povećanje plaća od 15 posto nije uspjeh, nego je nama uspjeh da smo ušli u proces tog povećanja, a dalje ćemo se boriti ako treba i radikalnim mjerama – istaknuo je Lauš.

Ministar Hadžović osvrnuo se i na najavljeni štrajk upozorenja zaposlenih u srednjim škola, podsjetivši da je Vlada HNŽ-a ponudila povećanje plaća od deset posto kroz tri godine. Tu ponudu sindikati nisu prihvatili pa će se sada razmatrati daljnji koraci, kazao je Hadžović.

Kada je u pitanju broj učenika u HNŽ-u, Hadžović je kazao kako je ukupan broj učenika osnovnih škola u ovoj godini veći u odnosu na prethodnu, dok je ukupni broj srednjoškolaca manji.

– Ove godine u prve razrede osnovnih škola upisano je 1858 učenika, a ukupan broj učenika je 17.544. Prošle godine upisali smo 1901 prvašića, ali je broj učenika bio 17.417. Prošle godine je bilo manje učenika, nego ove godine – kazao je Hadžović.

Što se tiče srednjih škola, Hadžović je naveo kako je u prve razrede upisan 1651 učenik, a ukupno ih je 7260. Prošle godine bilo je 1819 učenika prvih razreda, a ukupno ih je bilo 7677.

/Fena/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka