Mještanima grudskih naselja stiže voda iz Posušja

Mještanima grudskih naselja stiže voda iz Posušja

Mještani Cera u Općini Grude prvi će put dobiti vodu s vodovoda, a vodoopskrba će ići s vodovoda Tribistovo, iz Općine Posušje.

Ova naselja sve do ove godine bila su bez vodovodne opskrbe iz razloga što se nalaze u visokim zonama Gruda. Načelnik grudske općine Ljubo Grizelj posjetio je naselja Tolići i Cera te je za Večernji list istaknuo da je rješavanje ovog problema dogovoreno još 2014. godine.

Općine Grude i Posušje dogovorile su da se u visoke zone Gruda voda distribuira iz tribistovske akumulacije. Time se omogućilo napajanje kvalitetnom vodom naselja na nadmorski višim područjima grudske općine. To su visoke zone i nama su iznad mogućnosti opskrbe iz Grudskog Vrila, tako da je jedno logično rješenje da se dovede voda iz Posušja i sretni smo što se pristupilo realizaciji projekta, rekao je Grizelj.

Situaciju je dodatno objasnio viši stručni savjetnik za poslove vodoprivrede u Odjelu za gospodarstvo općine Grude Veselko Spajić.

Osim za Cere, kada je rađena cesta, vodoopskrba je bila predviđena i za Gornje Zoriće i Rupine, a postoji mogućnost da se dalje vodom opskrbljuju Ćorluke, Lončaci, Milošev Dolac i Crljena Jama. Na Cerama vodoopskrba ide, a ako bude postojala želja za Gornje Zoriće i za Rupine, trebaju još dva reducir ventila kako bi se snizio tlak ili dvije rasteretne komore da se pristupi projektu vodoopskrbe. Rasteretna komora za Cere je na 680 m nadmorske visine, a naš bazen u Tolićima je na 660 m. On prihvaća 50 kubika vode i puni se iz te rasteretne komore, objasnio je Spajić.

Sama ideja nastala je 1996., kada je Posušje radilo projekt vodoopskrbe za svoju općinu. Tada je poslan zahtjev da se osigura 4,5 litara u sekundi vode za visoke zone općine Grude, što je Posušje i prihvatilo.

Izvor: Hercegovina.info

na vrh članka