Uskrs radio ljubuski2xl

U BiH nepismeno 2,82 posto stanovništva

U BiH nepismeno 2,82 posto stanovništva

U BiH je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, po popisu iz 2013. godine, nepismeno 2,82 posto od ukupnog broja stanovnika, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.S druge strane, milioni nezaposlenih sa završenim formalnim obrazovanjem nisu u mogućnosti pronaći pristojan posao zbog nedostatka osnovnih vještina potrebnih na tržištu rada.

Provedena Anketa o radnoj snazi u ovoj godini pokazala je da je stopa nezaposlenosti 18,4 posto, a najviša je među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine i iznosila je 38,8 posto, piše Klix.ba

Povodom obilježavanja 8. rujna – Međunarodnog dana pismenosti, iz Ministarstva naglašavaju da navedeni podaci ukazuju na značaj potrebe za obrazovanjem i obukom odraslih u BiH te uspostavljanjem sustava obrazovanja i obuke koji bi omogućio razvoj obrazovane, visokokvalificirane i mobilne radne snage.

Ministarstvo civilnih poslova BiH poziva sve institucije, organizacije i inicijative da daju svoj doprinos u promociji opismenjavanja i oplemenjivanja stanovništva BiH svih životnih dobi.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se radi promocije značaja učenja i pismenosti, ali podsjeća i na činjenicu da je oko 781 milion ljudi širom svijeta nepismeno, a dvije trećine nepismenog svjetskog stanovništva čine žene i djevojčice.

U mnogim dijelovima svijeta osnovno obrazovanje i dalje predstavlja luksuz do kojeg postoje brojne prepreke.

Pogled.ba

na vrh članka