Na ćevape i po nove zube: U BiH cvjeta medicinski turizam, stomatolozi u BiH stranim pacijentima plaćaju putovanja

Na ćevape i po nove zube: U BiH cvjeta medicinski turizam, stomatolozi u BiH stranim pacijentima plaćaju putovanja

Stomatolozi u BiH eksperimentiraju sa modelom medicinskog turizma "all inclusive" i s talijanskim pacijentima su imali zanimljiva iskustva, piše između ostalog njemački tisak, prenosi DW.

Neue Zürcher Zeitung u tekstu pod nazivom "Radije turistički boravak nego brušenje zuba" piše: "Medicinski turizam je branša koja cvjeta i ostvaruje pospodarski rast u pojedinim zemljama jugoistočne Europe. To ne važi samo za plastičnu kirurgiju iz estetskih razloga i promjenu spola, kojima doktori u Beogradu godinama zarađuju veliki novac.

I skupe protetičke radove neki zapadni Europljani za smiješne pare u odnosu na njihove zemlje na Zapadu obavljaju u Srbiji ili Bosni i Hercegovini. Zubari su kreirali nove ponude za strane pacijente. Jedna od njih se zove 'all inclusive'. Pacijentu zubarska ordinacija plaća putovanje i boravak.

Samo stomatološke usluge on mora platiti na licu mjesta. Tu je nekad uključen i pravi turistički program sa obilaskom grada. S obzirom da je sposobnost za uživanje u kulinarskim specijalitetima veća prije zubarske intervencije, turistički dio putovanja obavlja se prije stomatološkog.

Kada u Beogradu sve ide kao po loju, zašto ne bi i kod nas, pomislilo je nekoliko zubara u Banja Luci. Ovaj grad turistički ima manje ponuditi nego Beograd ili Sarajevo. Pa ipak leži na Vrbasu koji teče ispod povijesne tvrđave. Tu veličanstveno stoji i obnovljena džamija Ferhadija, sagrađena u 16 stoljeću i minirana u ratu. A i ćevapi su legendarni.

Dakle, više je razloga za dolazak u Banja Luku od samo zubobolje. Pošto su se beogradski stomatolozi koncentrirali na njemačko tržište, zubari iz Banja Luke su krenuli na talijansko, objavljujući u Italiji reklame i ponude za popravku zuba. I zaista. Talijani su počeli dolaziti u Banja Luku. Putovanje plaćeno, hotel isto tako. Pogledali su grad, probali ćevapćiće i odmarali se na Vrbasu. Onda su pustili stomatologe da im pogledaju zube. Nakon što im je doktor objasnio kako će sanirati njihove zube, oni bi rekli "va bene" i "meglio domani" - bolje da to radimo sutra. Naredni dan ne bi se pojavili. Doktor bi čekao pacijenta, a on bi već bio na putu kući. 'All inclusive' - ali bez stomatološkog tretmana", piše Neue Zürcher Zeitung.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka