Logo
Ispiši ovu stranicu

Hadžović: Značajno smo povećali prava prosvjetnih djelatnika, pozivam sindikate da nastavimo rješavati otvorena pitanja

Hadžović: Značajno smo povećali prava prosvjetnih djelatnika, pozivam sindikate da nastavimo rješavati otvorena pitanja

Ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije dr. Rašid Hadžović povodom štrajka upozorenja sindikata srednjih škola podsjetio je kako je u veljači ove godine potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Tada su na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata iskazali veliko zadovoljstvo korektnim dijalogom i postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja spomenutog Ugovora.U potpisanom Kolektivnom ugovoru prvi put značajno je povećan obim prava radnika u obrazovanju, od kojih izdvajam: smanjenje norme za radnike koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, radnike koji imaju četvero i više maloljetne djece, za mentore i savjetnike, za magistre i doktore znanosti, kao i radnike s trideset i trideset pet godina radnog staža, naveo je ministar Hadžović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Također, je u Kolektivnom ugovoru prosvjetnim radnicima, a što ranije nikada nije bio slučaj, omogućen prelazak iz jedne u drugu školu.

Podsjeća i kako je njegovo Ministarstvo uz podršku Vlade uspješno riješilo i pitanje organizacijskih šema, radno-pravni status za više prosvjetnih radnika i da, uprkos svim problemima koje imamo kada je u pitanju broj učenika, nitko od radnika nije ostao bez posla.

-Sve naše aktivnosti i mjere koje provodimo usmjerene su ka boljem, modernijem, europskim standardima bližem procesu obrazovanja, kao i poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa i uvjeta rada svih radnika, ističe Hadžović.

Ističe kako je prvi put nakon deset godina otvoren proces razgovora o povećanju plaća u obrazovanju i tu su već učinjeni konkretni pomaci koji su u skladu s realnim mogućnostima Proračuna.

-Uvjeren kako nema niti jednog razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen, Pregovarački tim Vlade HNŽ poziva predstavnike sindikata da u dobroj vjeri, a na dobrobit cjelokupnog obrazovnog procesa, rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim Kolektivnim ugovorom.

/HMS

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!