BiH: Žene predstavljaju pola populacije, a u politici su nevidljive

BiH: Žene predstavljaju pola populacije, a u politici su nevidljive

Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i fondacija Kvinna till Kvinna, predstavili su jučer u Sarajevu ključne nalaze zajedničke inicijative "Uključimo žene u procese promjena".

Od pokretanja inicijative u prosincu prošle godine do danas utvrđeno je da su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u politici i javnom životu u BiH uprkos političkoj opredijeljenosti i zakonskim odredbama, koje propisuju ravnopravnost između žena i muškaraca.

Zbog toga je na jučerašnjoj prezentaciji u Sarajevu šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark pozvao sve žene u BiH da izađu na predstojeće Opće izbore jer će tako, kako smatra, sigurno doći do promjene. To što se samo jedna kandidatkinja nalazi na listi za člana Predsjedništvo BiH, kako ističe, pokazuje trenutno stanje.

''Žene predstavljaju pola populacije i nisu dovoljno zastupljene u politici, kao i privatnom sektoru. A ukoliko su zastupljene događa se da nisu jednako tretirane, odnosno da su diskriminirane'', utvrdio je Wigemark, dodajući da BiH na putu ka EU mora ispoštovati i preuzeti zakonske obveze u pogledu rodne ravnopravnosti. Podsjetio je da se u aktualnom sazivu svih 14 stranaka, koje su sudjelovale u formiranju vlasti, obvezale na provođenje određenih reformi, te očekuje da se i nakon Općih izbora izabrane stranke jednako obavežu i provode reforme.

''Jedna od reformi jeste rodna ravnopravnost što znači donošenje i implementacija zakonodavstva, koja se tiče uvođenje standarda da bi iste prilike imali i žene i muškarci'', naglasio je Wigemark. Veleposlanik Švedske u BiH Anders Hagelberg ukazao je da je u BiH prioritetno da se promijeni mentalitet i strukture društva o tome da žene moraju ravnopravno sudjelovatii sa muškarcima u svim sferama života.

''Da bi se to ostvarilo prije svega potrebni su hrabri političari koji će zastupati program ravnopravnosti spolova. Također, potrebno je izvršiti pritisak od strane civilnog društva i medija'', zaključio je Hagelberg.

U prezentiranom Izvještaju stoji da ograničena usklađenost politika i provedba zakonodavstva dovodi do diskriminacije. Svaka deseta osoba zaposlena u institucijama prijavljuje da je žrtva diskriminacije na osnovu spola, dok jedna od šest osoba prijavljuje da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja. U cilju suzbijanja navedenih pojava u Izvještaju su navedene preporuke za nadležne institucije u oblasti rodne ravnopravnosti.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka