UPPA skreće pozornost na ozbiljnu ugroženost aluminijske industrije u BiH

UPPA skreće pozornost na ozbiljnu ugroženost aluminijske industrije u BiH

Na današnjemu zasjedanju Skupštine Udruge proizvođača i prerađivača aluminija BiH obnovljen je rad te udruge, za čijega je predsjednika imenovan Zoran Raspudić iz mostarskog Aluminija, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Inače, uz jedinoga bosanskohercegovačkog proizvođača ovoga metala, mostarski Aluminij, članovima UPPA BiH su i velike prerađivačke tvrtke Alpro Vlasenica, Athabasca Investment Tomislavgrad, Fe-Al Mostar, Feal Široki Brijeg, Jajce Allow Wheels, Presal Extrusion Široki Brijeg, Interkomerc Mostar, TMD AGS Gradačac i TT Kabeli Široki Brijeg. Ranije preuzete obveze spriječile su predstavnike tvrtke TMD AGS i TT Kabeli sudjelovati u radu današnje skupštine.

Skupština je održana u Upravnoj zgradi Aluminija, a izravan povod okupljanju nositelja ove gospodarske grane iz metalnoga sektora BiH su mjere koje je usvojila Europska unija, a tiču se carinskoga režima za uvoz aluminija u zemlje članice EU-a, kao i aktualno ozbiljno pogoršanje stanja s poslovanjem Aluminija Mostar, kao kralježnice cjelokupne aluminijske industrije u BiH. Članice UPPA kane ostvarili intenzivnu komunikaciju s Vladom FBiH (poglavito s Ministarstvom energetike, rudarstva i industrije), Vijećem ministara BiH (poglavito s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), te Gospodarskom komorom FBiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, kao i sa srodnim udrugama u Republici Hrvatskoj i u drugim zemljama iz okružja.

– Članice UPPA svjesne su ozbiljnosti trenutka u kojemu se nalazimo i kane izvršiti nužan pritisak na sva mjerodavna državna tijela i institucije kako bi se ublažilo i pokušalo otkloniti učinke ovih opasnih mjera EU-a koje prijete uzdrmati metalni sektor BiH. Također, podržale su i opravdane Aluminijeve zahtjeve prema entitetskoj vlasti u FBiH da se neodgodivo donese strateške odluke za spašavanje Aluminija kroz reorganizaciju i preustroj niza nelogičnosti na polju domaćega elektroenergetskog sektora, poreznih, fiskalnih i parafiskalnih nameta i niza naknada koje guše domaću industriju – poručio je novoimenovani predsjednik UPPA BiH Zoran Raspudić.

Inače, snaga i značaj ove udruge ogleda se u proizvodnji i preradi otprilike 200.000 tona aluminija godišnje, ostvarivanju milijardu KM prihoda i 700 milijuna KM vrijednosti izvoza godišnje, zapošljavanju više od 2000 radnika, te godišnjemu uplaćivanju 50 milijuna KM državi na ime poreza. O članicama UPPA izravno ovisi više od 40.000 ljudi, kroz njihove i zaposlenike njihovih 3500 kooperanata u BiH i dodatnih 1500 poslovnih partnera izvan BiH, a na ovu je industrijsku granu vitalno naslonjena stabilnost Luke Ploče u RH, te željezničkoga i cestovnog teretnog prometa u BiH, kao i financijska i socijalna stabilnost BiH, kroz stabilnost zdravstvenoga, mirovinskog i potrošačkog sustava.

/HMS/

na vrh članka