Državljani susjednih zemalja u BiH kupili robe u vrijednosti 98.9 milijuna maraka

Državljani susjednih zemalja u BiH kupili robe u vrijednosti 98.9 milijuna maraka

Kada se govori o povratu PDV-a na graničnim prijelazima uglavnom se misli na državljane BiH koji kupuju u Hrvatskoj. Veliki broj ljudi iz Hercegovine odlazi u Lidl u Metkoviću ili Pločama i kupnjom preko 750 kuna proizvoda imaju pravo tražiti povrat poreza na hrvatskoj granici. Ono što je manje poznato jeste da i državljani susjednih zemalja masovno dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz istih razloga i traže povrat poreza na bh. granici. Prema podatcima koje je Uprava za neizravno oporezivanje dostavila za Pogled.ba, samo u ovoj godini je podnešeno 203 799 zahtjeva za povrat poreza na svim graničnim prijelazima. 

Rekorder je prijelaz Hukića brdo na kojem su podnešena čak 23 092 zahtjeva i ostvaren povrat poreza u iznosu 1,33 milijuna maraka. Najviše zahtjeva je podnešeno na graničnom prijelazu Orašje, čak 29 607, ali je ukupna vrijednost roba bila manja i vraćen je porez u iznosu 1,2 milijuna maraka.  Gužve je bilo i na graničnom prijelazu Gradiška, gdje su izbrojena 12 453 zahtjeva za povrat PDV-a, a iznos vraćenog poreza je 813.746 maraka. 

- Procedura koji se odnosi na povrat PDV-a stranim državljanima određena je članom 54. Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Propisano da je fizičke osobe koja nemaju stalno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju kupe u Bosni i Hercegovini i iznesu je izvan Bosne i Hercegovine, osim na: mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana.Shodno odredbama člana 100. stav (1) Pravilnika, prije ovjere obrasca „PDV-SL-2“ Uprava je dužna da utvrdi jesu li podatci iz putne isprave ili drugog identifikacijskog dokumenta koji se osnovom međudržavnog sporazuma koristi za prelazak BiH granice, istovjetni sa podacima iz obrasca „PDV-SL-2“, jesu li dobra data na uvid istovjetna sa dobrima navedenim u obrascu „PDV-SL-2“ i na priloženim računima, kao i da ta dobra nisu korištena, je li ukupna vrijednost dobara sa PDV-om iskazana na obrascu „PDV-SL-2“ veća od 100 KM, je li original obrasca „PDV-SL-2“ ovjerio i potpisao prodavac - rekao je za Pogled.ba glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević. 

Dodao je kako podnositelj zahjeva za povrat PDV-a ima rok od tri mjeseca za isplatu sredstava, te kako u ovim procesima nisu zabilježeni veći problemi. Ovo pravo uglavnom koriste državljani Hrvatske kojima su u BiH brojni proizvodi znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj. A kupuju doslovno sve. Od svakodnevnih namirnica, do prozora, vrata, namještaja. Podatak kako je ukupna vrijednost robe za koju je tražen povrat PDV ove godine bila 61,8 milijuna maraka dovoljno govori o kolikom se tržištu radi. Ukupni vraćen PDV po ovome osnovu u prvih sedam mjeseci ove godine je 8,98 milijuna maraka. 

Podatci za prošlu godinu govore kako je vrijednost robe za koju je tražen povrat PDV-a bila 98,9 milijuna maraka, a ukupni iznos vraćenog poreza 14,3 milijuna maraka. Kovačević ističe kako se i ove godine očekuje isti trend. Kada se govori o graničnim prijelazima u Hercegovini, najviše zahtjeva za povrat poreza ove godine je bilo na Doljanima- Podnešeno ih je 5274, vrijednost robe je bila 1,66 milijuna maraka, a iznos vraćenog poreza 241 896 maraka. 

Pogled.ba

na vrh članka