Ustavni sud BiH: Odbačen Bosićev zahtjev u vezi s konstitutivnošću Srba u županijama

Ustavni sud BiH: Odbačen Bosićev zahtjev u vezi s konstitutivnošću Srba u županijama

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopušten zbog nenadležnosti za odlučivanje zahtjev Mladena Bosića, zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti članova Ustava Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zeničko-dobojske, Bosanskopodrinjske i Zapadnohercegovačke županije.

Ustavni sud BiH je u obrazloženju odluke, između ostalog, naveo da poštovanje principa konstitutivnosti naroda i principa nediskriminacije kao pitanja koje je i u nadležnosti entiteta Federacije BiH, prije svega, pokreće pitanje usklađenosti akata koji sadrže odredbe o ovom pitanju s ustavom entiteta, za koje je konačni autoritet ustavni sud entiteta.

Također, imajući u vidu relevantnu praksu entitetskog suda – Ustavnog suda FBiH, njegovu presudu od 16. svibnja 2018. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine smatra da ne postoje ni okolnosti koje bi ukazale na to da entitetski ustavni sud, to jeste Ustavni sud FBiH, tumači i primjenjuje entitetski ustav suprotno Ustavu BiH.

/AA/HMS/

na vrh članka