Haag: Meron se povukao iz Žalbenog vijeća u slučaju Karadžić

Haag: Meron se povukao iz Žalbenog vijeća u slučaju Karadžić

Sudac Theodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća u slučaju ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, povukao se iz Vijeća nakon što je Karadžićeva obrana Mehanizmu za međunarodne tribunale (MICT) podnijela zahtjev za njegovu smjenu.

Odluka američkog sudca Merona mogla bi odgoditi presudu po žalbi podnijetoj na prvostupanjsku presudu iz 2016. godine kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH i držanje u opsadi i teroriziranje građana Sarajeva i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. Presuda po žalbi ranije je bila najavljena za kraj ove godine.

Meronova posljednja odluka uslijedila je nedugo nakon što su on i još dvoje sudaca smijenjeni iz Žalbenog vijeća za slučaj ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske i Karadžićevog bliskog suradnika Ratka Mladića, zbog, kako je u odluci Mehanizma navedeno, pristrasnosti.

Mladić je prošle godine nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata tokom rata u BiH i držanja u opsadi i teroriziranja građana Sarajeva, te uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. I on čeka presudu po žalbi.

/AA/HMS/

na vrh članka