Susret sestara klarisa u Brestovskom s generalom Franjevačkog reda

Susret sestara klarisa u Brestovskom s generalom Franjevačkog reda

Generalni ministar Franjevačkog reda fra Michael Anthony Perry u pratnji generalnog definitora slavenske konferencije Franjevačkog reda fra Ivana Sesara i provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića 27. rujna u prijepodnevnim satima susreo se sa sestrama klarisama u njihovom samostanu u Brestovskom.

Na susretu su sudjelovali i fra Slavko Topić, fra Nikica Vujica, fra Gabrijel Tomić, župnik fra Ilija Jurić, fra Tomislav Jelić, fra Damir Pavić, fra Oliver Livančić te s. Ilinka Dubravac. Opatica samostana klarisa s. Hijacinta Batinić uputila je generalu Perryju pozdravni govor u kojem ga ukratko informira o dolasku i životu sestara klarisa u Brestovsko. Nakon toga poklonila mu je sliku sv. Klare akademskog slikara Ante Mamuše.

Zahvaljujući na daru fra Michael također je uputio nekoliko riječi sestrama naglasivši da su Franjo i Klara bili uvijek povezani i pozvao na njihovo nasljedovanje u svim karakteristikama franjevačke duhovnosti, poglavito zajedništvu. Sestrama je poklonio „tau“ od maslinova drveta koje je raslo u blizini sv. Damjana, a svakoj pojedinoj sestri i mali „tau“ od istog drveta, te blagoslov sv. Franje.

Druženje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici. Generalni ministar se zanimao za svaku pojedinu sestru i želio je znati odakle dolaze i kako su dobile poziv. Izvijestio je sestre i o Plenarnom vijeću Reda u Nairobiju, gdje se govorilo o tri važne stvarnosti koje danas proživljavamo: migracije stanovništva, mladi, obnova franjevačke karizme.

Nakon kratkog i ugodnog druženja preporučio je svu braću i sebe osobno u molitve sestara. Pošto je sve nazočne blagoslovio blagoslovom sv. Franje uslijedilo je razgledavanje samostanskog vrta.

misija / ktabkbih

na vrh članka