SDP BiH protiv da pripadnici naroda biraju izaslanike u Dom naroda

SDP BiH protiv da pripadnici naroda biraju izaslanike u Dom naroda

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić joj je jednom potvrdio kako je protiv toga da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike u Dom naroda Parlamenta FBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

SDP će se nastaviti zalagati za tehničke izmjene Izbornog zakona, u smislu uvođenja elektronskog glasanja, kazao je Nikšić talijanskom veleposlaniku u BiH Nicolu Minasiju, kojeg je primio u nastupni posjet, priopćeno je iz SDP BiH.

Nikšić je naglasio da je SDP protiv izmjena Izbornog zakona koje predlaže HDZ, jer, kako je rekao, “HDZ od naroda želi napraviti nove izborne jedinice”.

„SDP će sigurno biti dio rješenja po pitanju izmjene Izbornog zakona, ali te izmjene moraju biti temeljene na presudama Suda u Strazburu u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić-Pilav, čime bi se ispoštovala i presuda Ustavnog suda BiH“, zaključio je Nikšić.

Podsjetimo, izmjene zbornog zakona koje je predložio HDZ BiH predviđaju da svaki konstitutivni naroda proporcionalno bira izaslanike u Federalni Dom naroda, te onemogučavanje da Bošnjaci biraju i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Presudu u slučaju Sejdić- Finci SDP bi, pak, sproveo tako da se izbriše nacionalnost ispred članova Predsjedništva BiH, da se svi mogu kandidirati, pa bi bošnjačka većina u FBiH izabrala oba člana Predsjedništva BiH.

Inače, presuda Suda u Strazbourgu, koja ne zahtijeva izmjena nacionalnih odrednica članova Predsjedništva BiH, već samo traži omogućavanje kandidiranja pripadnicima nacionalnih manjina za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH, nema nikakve veze s presudom ustavnog suda BiH (po apelaciji Bože Ljubića) koja se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda Federalnog parlamenta.

/HMS/

na vrh članka