Grubeša: Dok mi u BiH razgovaramo tko će što tražiti naša imovina se daje u zakup

Grubeša: Dok mi u BiH razgovaramo tko će što tražiti naša imovina se daje u zakup

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je danas da je potrebno postići dogovor o tome tko će tražiti imovinu BiH ne samo u Hrvatskoj, nego i drugim zemaljama bivše Jugoslavije.- Dok mi u BiH razgovaramo na koji ćemo se zakon pozvati, tko će sjesti, tko će što tražiti, naša imovina se daje u zakup. Stoga sam ranije govorio, mislim da nam ni sada nije kasno da sjednemo, da se dogovorimo tko će to tražiti imovinu BiH u susjednim zemljama, ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemaljama bivše Jugoslavije - kazao je Grubeša.

Kako je naveo, razgovarao je s kolegama, ne samo iz Hrvatske nego i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, po pitanju imovine BiH u tim zemljama, piše Fena.

- Formirali smo tim koji bi trebao raditi s timom iz drugih zemalja. Sad, što te druge zemlje nisu formirale tim, ne može ministar pravde na to uticati. Ono što je bilo zaduženje Vijeća ministara BiH prema Ministarstvu pravde, odnosno meni osobno, ja sam to ispoštovao i na tome radim i dalje - kazao je ministar Grubeša.         

Najavio je da će vjerovano sutra otići u Hrvatsku da razgovara s ministrom državne imovine oko pitanja ovoga zakona, odnosno provedbe ovih svih stvari koje su oni predvidjeli donošenjem ovoga zakona.

Istaknuo je da on štiti interese BiH, ne samo sada, nego ih je štitio kompletan mandat.

- Mislim da ta imovina ne zaslužuje da bude u takvom stanju, jer je ruglo i izvor zaraze prema lokalnom stanovništvu koje se tamo nalazi i prema svemu onome što je Hrvatska iznijela kao osnovni problem zbog čega je išla u donošenje ovakvoga zakona - naveo je Grubeša.

Kazao je kako mora reći „hvala Hrvatskoj što je pokrenula taj zakon, jer je kod nas u BiH problematizirala i podignula taj problem na jedan viši nivo“.

- Ovaj problem nije počeo dolaskom Josipa Grubeše na mjesto ministra pravde, ovaj problem postoji od kada je Bosne i Hercegovine - kazao je Grubeša.

 Istaknuo je da je vlasništvo neotuđivo i nema ni govora o tome „da će to neko uzeti ili da će to nestati“.

- To pripada BiH, samo je na nama da požurimo, da radimo, da dođemo do vlasnika u BiH kako bi se mogli zaključiti bilateralni sporazumi na pravoj osnovi, da bi se ta imovina mogla nastaviti koristiti, odnosno služiti stvarnim vlasnicima - kazao je Grubeša.

Pogled.ba

na vrh članka