Dodik: RS će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj

Dodik: RS će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj

Republika Srpska će poduzeti sve aktivnosti na zaštiti svoje imovine u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.Na pitanje da prokomentira informaciju da je Hrvatska počela primjenu izmjena i dopuna Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je hrvatski Sabor usvojio u svibnju, a koji resornom ministarstvu omogućava da upravlja nekretninama i da stavlja u funkciju i nekretnine za koje nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, Dodik je rekao da je Hrvatska u obvezi provesti sporazum koje su bivše republike SFRJ postigle, a koji kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koja su imali na dan 31. prosinca 1990. godine, javlja Srna. "Svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim.

Raspolaganje tuđom imovinom, što namjerava uraditi Hrvatska, samo bi bespotrebno zakompliciralo odnose u regiji", istaknuo je predsjednik RS. Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prije tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnina na Jadranu.

Na popisu je 15 nekretnina, odmarališta i pratećih objekata na primorju Hrvatske, čiji su vlasnici poduzeća iz Srbije i BiH, a u zakup se daju na 30 godina.

I prije nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i BiH jer to u praksi znači da državnu imovinu pravnih osoba iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.

Pogled.ba

na vrh članka