Picula: Hrvatska se ne miješa u odnose u BiH, nego joj pomaže

Picula: Hrvatska se ne miješa u odnose u BiH, nego joj pomaže

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula izjavio je kako se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, nego pokušava zajedno s Europskom unijom pomoći kako bi se riješili problemi te zemlje koji su se dodatno produbili kada su na zadnjim izborima Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.U intrevju za portal Dnevnik iz Mostara Picula (SDP) je istaknuo kako Hrvatska, kao prvi EU susjed BiH poštuje njezinu teritorijalnu cjelovitost i pozitivno utječe na političku stabilnost, te joj pomaže na putu prema članstvu u Uniji'.

"Takvu politiku nije moguće optuživati za miješanje u unutarnja pitanja. S takvih pozicija lakše se konfrontirati s onima koji u BiH loše maskiraju svoje partikularne interese, ali i steći potporu međunarodnih institucija", rekao je Picula u intervju.

Ocijenio je kako Hrvatska ima vrlo izbalansirano stajalište o zadnjim zbivanjima u BiH o čemu govori i pismo koje je 11 eurozastupnika iz Hrvatske uputilo čelnicima europskih institucija upozoravajući na izbor Željka Komšića, te pokušaj da se Hrvate izbaci iz vlasti u FBiH.

Dodao je kako je pismo bilo zahtjev da europske institucije ozbiljno analiziraju postizborno stanje u BiH i aktivno reagiraju potičući provođenje reformi od kojih je reforma izbornog zakona jedna od najvažnijih.

"Dobro je što će se postizborna situacija u BiH naći na dnevnom redu idućeg sastanka Vijeća za vanjske poslove. Vjerujem kako je pismo iz Europskog parlamenta jedan od poticaja za uvrštenje te točke", pojasnio je.

On je dodao da je Komšić izabran uz većinsku potporu Bošnjaka. Zauzeo se za nadogradnju Daytonskog sporazuma dodajući da taj sporazum "već dugo ne omogućuje u BiH uspostavu kulture konstruktivne i dugoročne suradnje predstavnika tri konstitutivna naroda". "Umjesto toga stimulira 'kulturu' trajnih sukoba i blokade institucija", rekao je SDP-ov eurozastupnik.

Pogled.ba

na vrh članka