Dodik: Odlazak visokog predstavnika i demilitarizacija BiH

Dodik: Odlazak visokog predstavnika i demilitarizacija BiH

-Ja ne idem iz Republike Srpske, idem samo obaviti još jedan posao za Republiku Srpsku, rekao je Milorad Dodik, novoizabrani član Predsjedništva iz reda srpskog naroda polažući svečanu zakletvu pred zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik dodaje da mu je RS iznad svega “Republika Srpska mora nam biti  na prvom mjestu, inače idemo pogrešnim putem. I zato sam ja osjećao da, prije svega, položim zakletvu ovdje. Tamo gdje me je izabrao moj narod”, rekao je Dodik.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH je rekao da neće raditi na štetu drugih naroda, ali da neće dozvoliti da neko radi na štetu RS, pišu Nezavisne Novine.

“Neću se libiti tražiti pomoć od vas. Neću dozvoliti da RS bude preglasana”, rekao je on.

Dodik je govorio i o odnosima Srpske sa Europskom unijom, Rusijom i Kinom.

“RS je zahvalna EU za sve dobre projekte koje su proveli u RS, ali EU nije jedina alternativa”, rekao je Dodik, i dodao da će RS biti središte njegovog političkog djelovanja u Predsjedništvu BiH.

On je rekao da je EU podržala nasilje visokog predstavnika, i dodao da takva EU ne može imati podršku RS. Rekao je da će se zalagati za demilitarizaciju BiH, jer su politike nasilja i sukoba daleko iza svih u BiH.

Dodik je poručio da BiH ne može preživjeti ako u njoj odluke donose visoki predstavnici i strana veleposlanstva, na način da se pogrešno tumači aneks X Daytonskog sporazuma  koji definira korištenje bonskih ovlasti. Rekao je da će se zalagati za odbacivanje prisustva visokog predstavnika za kojeg tvrdi da je prekršio svoje ovlasti i nametao odluke i zakone na neustavan način, a pozvao je i druge narode i institucije u BiH da mu se pridruže u traženju odlaska visokog predstavnika.

“BiH je okupirana iznutra jer o ustavnim pitanjima ne odlučuju narodi u BiH i njihovi predstavnici nego stranci. Narodima u BiH se mora vratiti sudska vlast koju su uzurpirali stranci“, rekao je Dodik, i dodao da su strani suci u Ustavnom sudu BiH obično svoje glasove pridruživali Bošnjacima, kako bi se mijenjala struktura i oduzimale nadležnosti RS, čime se, kako je rekao obesmišljava Daytonski sporazum.

Najavio je da će se zalagati za vraćanje oduzetih nadležnosti RS, preispitivanje institucija koje su kreirane odlukama stranaca.

Dodao je da će se kao član Predsjedništva zalagati za koordinaciju s tijelima RS-a i da nijedna odluka neće biti donesena bez suglasnosti institucija RS. Istakao je da ne misli da je Predsjedništvo nadređena, već podređena institucija institucijama RS, a da je Srbija najveći prijatelj RS, oslonac, stariji brat te da se njegovi stavovi nikad neće razlikovati od stavova Srbije.

„Nikad neću glasati ni za jednu odluku koja bi išla protiv Srbije“, rekao je on.

Na početku svog govora je zahvalio svim građanima RS koji su glasali za njega, ali i onim koji nisu čime je, kako je rekao, pokazan demokratski kapacitet RS i izražavanje slobodne volje.

Dodao je da će se zalagati za jačanje životnog standarda, da RS vidi kao veliko gradilište.

/HMS/

na vrh članka