Komšić: Zakleo sam se i neću iznevjeriti

Komšić: Zakleo sam se i neću iznevjeriti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je u utorak nakon inauguracije da mu je čast što ima priliku ponovno zastupati interese BiH, poručujući da će biti predsjednik svih građana zemlje."Zakleo sam se i to neće biti iznevjereno. Zalagat ću se za sve građane BiH, kao i za civilizacijske tekovine. U vrhu mojih prioriteta bit će rad na vladavini prava i afirmacija demokratskih tekovina. Bez borbe protiv svakog oblika diskriminacije ne može biti slobode. Građani BiH trebaju znati da ću biti pobornik svake vrste ravnopravnosti. Naša država utemeljena je na principima antifašizma i vrijeme na nas stavlja izazov da pokažemo Europi kako baštinimo civilizacijske i europske vrijednosti", rekao je Komšić.

Komšić je kazao kako je ideja antifašizma protkana vizijom jednakosti i zajedništva i da Bosnu i Hercegovinu samo to može odvesti u bolju budućnost i okruženje.

"Nema odgovornosti prema državi ukoliko se toleriraju kriminal, korupcija i nesigurnost građana, iz kojih izvire beznađe i siromaštvo koje tjera građane iz BiH. Mi moramo gledati u budućnost. Budućnost BiH je članstvo u NATO-u i EU. To su jamci sigurnosti naših građana. BiH ne treba biti objekt nego subjekt međunarodnih odnosa i zato treba jačati saradnju s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom. Prioritet je i jačanje naše ekonomske pozicije i borba protiv stranih utjecaja na izborni proces", rekao je Komšić.

Najavio je i da će se zalagati za promjenu mehanizma koordinacije, a podvukao je i da neće propustiti priliku aktiviranja MAP-a i zagovaranja politika koje BiH vode naprijed, prenosi Klix.ba.

Pogled.ba

na vrh članka