Veleposlanstvo SAD-a o Komšiću: Podržavamo Daytonski mirovni sporazum

Veleposlanstvo SAD-a o Komšiću: Podržavamo Daytonski mirovni sporazum

Željko Komšić postao je članom Predsjedništva BiH nakon što je na prošlim Općim izborima bošnjački narod u BiH odlučio preglasati Hrvate. Tako je Komšić postao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH. Sam Komšić je nakon izbora dao nekoliko izjava i intervjua za medije iz Hrvatske u kojima se "pohvalio" podrškom SAD-a, Inzka i Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kako na vašu političku filozofiju i praktičnu politiku gledaju Amerikanci, tj. veleposlanica SAD-a, kako predstavnici EU, a kako visoki predstavnik Inzko? - pitao je novinar Jutarnjeg lista Komšića.

"Mislim da im je blisko ovo o čemu vam govorim. Bar sudeći po razgovorima koje smo imali oko izmjena izbornog zakona i stavovima o građanskom konceptu BiH. Oni, otprilike, dijele iste vrijednosti kao i ove koje sam vam ja iznosio. Na kraju, i njihove su države organizirane tako, na tom sistemu vrijednosti", rekao je Jutarnjem listu.

Pitali smo Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu kako komentiraju činjenicu da se Komšić hvali njihovom potporom. U izjavi iz Veleposlanstva za Dnevnik.ba nisu demantirali ali ni potvrdili Komšićeve riječi nego su nam ispričali ukratko o američkom političko-administrativnom uređenju.

"Sjedinjene Američke Države su predstavnička demokracija, gdje građani biraju svoje predstavnike poput predsjednika, članova Kongresa, i senatora koji upravljaju vladom. Ustav SAD jamči individualna prava građana, koja proizilaze iz Povelje o pravima (Bill of Rights).
Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država miru i stabilnosti u multietničkoj Bosni i Hercegovini uživa dugogodišnju, dvostranačku podršku. Politika Sjedinjenih Američkih Država ostaje predana pružanju podrške građanima BiH u poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i promoviranju nastavka procesa integracija u EU i NATO", kazali su nam iz Američkog veleposlanstva jučer nakon inauguracije.

Podsjetimo, jučer je u BiH održana inauguracija tročlanog Predsjedništva BiH na kojoj je preglasavanje bh. Hrvata oslužbenjeno što se tiče ovog izbornog procesa.

Piše: I.Crnjac / Dnevnik.ba

na vrh članka