Uhodana špranca obavještajnog podzemlja: Od samoprotjerivanja iz Središnje Bosne do Hrvatskog vrbovanja vehabija

Uhodana špranca obavještajnog podzemlja: Od samoprotjerivanja iz Središnje Bosne do Hrvatskog vrbovanja vehabija

Taman kad smo pomislili da nas više ništa ne može iznenaditi od sarajevskog medijskog polusvijeta, kao niti od notornog ministra Dragana Mektića, jučer je odjeknula „vijest“ kako hrvatske obavještajne službe tobože vrbuju bošnjačke vehabije kako bi prevozili oružje po Zeničko-dobojskoj županiji i to kako bi se opravdale tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako u BiH postoji teroristička prijetnja, piše Jurica Gudelj u analizi za Dnevnik.ba.

Priča je toliko nevjerojatna da je zapravo vrlo zabavna. (Čega li se ono neće dosjetiti?)

No, ono što nikako nije zabavno je evidentna spremnost bošnjačke javnosti da bez ikakvih ograda kontinuirano sotonizira Hrvate i širi antihrvatsku histeriju.

Autor vijesti je jedan sarajevski portal, inače poznat po svojim vezama s paraobavještajnim strukturama nekadašnje bošnjačke tajne službe AID, koja i danas djeluje u BiH.

Pogledajmo malo pozornije što nam to govori tekst Žurnala.

„Obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je BiH leglo terorizma.“

„Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i nizozemske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa  diplomatski tablicama.“

Priča dalje kaže da nakon što bi vehabije dostavile oružje na određene lokacije, onda bi se poslala poruka nekom Davoru u Zagreb, pa bi potom reagirale hrvatske službe, pa potom bh. službe i tako bi se potvrdilo da je „BiH leglo terorizma“, što predsjednica Grabar-Kitarović zapravo nikad nije izjavila.

Nevjerojatna je to priča.

U cijeloj konstrukciji jasno je uočljiva špranca po kojoj djeluje bošnjačko obavještajno i medijsko podzemlje kad su Hrvati u pitanju. Špranca je oprobana nebrojeno puta do sada i uvijek slijedi isti obrazac.

Hrvate se, naime, optuži da djeluju sami protiv sebe samo kako bi nekako napakostili državi BiH i Bošnjacima. Tako smo do sada, recimo, čuli da su Hrvati sami sebe protjerali iz Središnje Bosne. Doministra MUP-a FBiH Lozu Leutara 1999. godine ubili su Hrvati, jednako kao što su 1997. godine Hrvati izveli teroristički napad u zapadnom Mostaru. Naravno, iza svega uvijek stoji hrvatska i službeni Zagreb.

Manje je bitno što se kasnije pokaže da je riječ o sirovim lažima. Na to se u sarajevu nitko ne osvrće.

Takva priča ima pak višestruk efekt – s jedne strane uvjerava se bošnjačku javnost kako su svi Hrvati smrtni neprijatelji i BiH i Bošnjaka, dok se s druge strane vrši pritisak na Hrvatsku da se ne miješa u proces pretvaranja Hrvata u BiH u građane drugog reda.

Također, pokušava se i u međunarodnoj javnosti Hrvatsku prikazati kao zemlju koja je neprijateljska Bosni i Hercegovini, ali i samim Hrvatima ogaditi državu BiH.

To što je, primjerice, Hrvatska drugi najveći ulagač u BiH, odmah iz Austrije, Sarajevo će „mudro“ prešutjeti.

Važno je napomenuti da se ovim vrši i obračun s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, koja nikako nije po volji sarajevskih političkih begova.

U cijeloj priči nije problem to što je jedan portal objavio fake news, nego je problem to što je cjelokupna sarajevska javnost tu lažnu vijest prihvatila „zdravo za gotovo“. Tako autor vijesti jučer gostuje na N1 i izjavljuje kako činjenica da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet o ovom slučaju znači da on neće biti riješen (!?);  „ekspert“ Željka Komšića za sve i svašta izvjesni Slaven Kovačević traži od Hrvatske da dokaže da iznesene optužbe nisu točne (!?), jer u Sarajevu je Hrvat (i Hrvatska) „kriv dok mu mi ne dokažemo da je kriv“; tu su bile i izjave čitavog niza bošnjačkih dužnosnika, a niti jednom nije ni pokušalo „stati na loptu“. Sarajevo je pokazalo da jedva čeka priliku „obračunati“ se (i) sa Zagrebom.

Naravno, cijela priča ima i političku podlogu. Naime, Sarajevo koristi svaku priliku da diskreditira svaku hrvatsku politiku koja se zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH. U tim pokušajima diskreditacije sredstva se ne biraju. Danas su to vehabije i obavještajci, jučer su bili četnici, prekjučer Leutar, a sutra nešto treće.

Cilj svih tih podvala je samo jedan: hrvatske zahtjeve za osiguravanjem jednakih političkih prava za sva tri konstitutivna naroda prikazati kao nelegitimne, odnosno cijeli jedan kolektiv (narod) označiti na određeni način zločinačkim i time opravdati njegovo pretvaranje u nacionalnu manjinu, a u konačnici i na totalni nestanak iz BiH.

Sada još samo trebamo doživjeti teroristički napad koji će vehabije izvesti po nalogu Hrvatske, pa da priča bude kompletna.

Ipak, sve ovo Hrvate ne smije odvariti od borbe za funkcionalnom, cjelovitom i suverenom BiH, državom u kojoj će zakoni jednako vrijediti za sve. To je jedini izlaz iz polusvijeta u koji nas neki uvlače i jamac bilo kakve budućnosti.

Piše: Jurica Gudelj
Izvor: Dnevnik.ba

na vrh članka