Fra Mario Knezović: Ništa ne znači što je sv. Josip zaštitnik hrvatskog naroda kada nam obitelj više nije sveta

Fra Mario Knezović: Ništa ne znači što je sv. Josip zaštitnik hrvatskog naroda kada nam obitelj više nije sveta

Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je 19. ožujka proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika. Za ovaj dan župa se pripremala velikom devetnicom i duhovnom obnovom koju je u posljednju, devetu srijedu, otvorio župnik don Vjenceslav Kujundžić, a kroz tri večeri nastavio fra Lazar Perica.

Slavlje je započelo svečanom svetom misom uočnicom koju je predvodio don Danko Kovačević, a na samu svetkovinu slavljene su prijepodne tri svete mise i poslijepodne svečana koncelebrirana sveta misa koju je predslavio fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu u Hercegovini, u zajedništvu sa župnikom don Vjenceslavom, dekanom konkatedralnog dekanata i župnikom sv. Petra don Radojkom Vidovićem i drugim svećenicima.

„Uprisutnjivanje živog Isusa i unošenje Isusa u svaki trenutak je glavna odlika svetaca, a takav je bio sv. Josip, zaručnik i muž Marijin i Isusov staratelj i zemaljski otac“, započeo je prigodnu homiliju fra Mario. Uzeo je ovog velikog sveca kao primjer koji svi trebamo slijediti tako što bi trebali skloniti sebe i svoj ego te postati služba drugima, umanjiti sebe da bi mogli čuti Boga koji tako ulazi u dubinu naših duša i života. 

Na mislima sv. Jakova „Bog se oholima protivi, a poniznima milost daje“ poručio je da samo u kreposti poniznosti možemo vidjeti beskrajnost Gospodinove veličine te da će se samo tako Bog događati u nama i po nama. Naglasio je da danas stvaramo civilizaciju koja obiluje lažima, klanjanju ljudima, užicima i karijerizmu, a sve to pod krinkom borbe za čovjeka koji je postao previše ohol. 

„Kada milošću Božjom oholost više čovjekom ne vlada on se osjeća malen i nemoćan, tj. osjeća raskajano srce. Spoznaja Boga je spoznaja naših slabosti i grijeha, a poniznost nam daje povjerenje u Boga i njegov put u našim životima“, poručio je. Rekavši kako je i sv. Josip osjećao strah, ali ga je Gospod umirio obrativši mu se u snu, i mi svi moramo imati pouzdanje i vjeru te biti proroci u zajednici i društvu ne bojeći se da ćemo pri tom biti u javnosti osramoćeni i izrugani te ne zatvarati oči pred patnjama i križevima naših bližnjih i današnjim nemoralom koji nagriza Kristovo stado. 

Fra Mario je zaključio da se moramo vratiti uzorima i da nam ništa ne znači što je sv. Josip zaštitnik hrvatskog naroda budući da smo se udaljili od života i kada nam obitelj više nije sveta te da bez pravih očeva sa svetim majkama koji će provoditi vrijeme zajedno i darovati cijeli svoj život u Božju službu, nema duhovne obnove i spasenja domovine.

Na kraju misnog slavlja svima prisutnima se obratio župnik don Vjenceslav Kujundžić i zahvalio se svećenicima koji su koncelebrirali, a osobito predvodniku euharistije fra Mariu Knezoviću, svim župljanima koji su na različite načine pridonijeli svečanoj proslavi te župnom zboru pod ravnanjem prof. Mirjam Zubanović koji je svojom pjesmom uveličao misu.

Slavlje je završilo molitvom za domovinu, pozdravom domovini i blagoslovom djece, a druženje se nastavilo u prostorima pastoralnog centra.

MISIJA / STJEPAN LJUBIĆ / SMN

na vrh članka