Kraljević i ostali: Iznesene žalbe na presudu pripadnicima Vojne policije HVO-a

Kraljević i ostali: Iznesene žalbe na presudu pripadnicima Vojne policije HVO-a

Tužiteljstvo BiH i obrane optuženih iznijeli su žalbe na presudu nekadašnjim pripadnicima Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO).Žalbe su iznesene na presudu Ivanu Kraljeviću, Mati Jelčiću, Stojanu Odaku, Vici Bebeku i Vinku Radišiću, koji su proglašeni krivim za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u periodu od travnja 1993. do ožujka 1994. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Tužiteljstvo se žalilo i na oslobađanje Slavka Skendera i Dragana Miloša.

Tužiteljica Remzija Smailagić žalila se i na oslobađanje optuženih od optužbi za zločin protiv čovječnosti.

Ona je navela da je Prvostupanjsko vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje u oslobađajućem dijelu presude, kao i da nije izreklo adekvatne kazne.

Kraljević je, kao upravnik VIZ-a od rujna do studenog 1993, osuđen na dvije godine zatvora, a Jelčić, kao upravnik od studenog 1993. do siječnja 1994, osuđen je na godinu i pol zatvora. Nekadašnji stražar Odak je osuđen na sedam godina, a Bebek i Radišić na po godinu.

Oni su proglašeni krivim za nečovječno postupanje prema bošnjačkim civilima i držanje u nehumanim uvjetima. Kraljević i Jelčić su osuđeni i zbog nesprječavanja fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Obrane su u žalbama zatražile od Apelacijskog vijeća oslobađajuću presudu ili novo suđenje.

Kraljevićev branitelj Davor Šilić istaknuo je da u VIZ-u u Ljubuškom nitko nije lišen života, teže ozlijeđen niti odveden na prvu crtu.

Branitelj Karlo Sesar ukazao je da materijalni dokazi oslobađaju njegovog branjenika Matu Jelčića. Optuženi Jelčić je rekao da su pogrešni zaključci o vremenu kad je obavljao dužnost upravnika.

Istakao je da je po dolasku na tu dužnost osigurao tople obroke, toplu vodu, čistu odjeću, te deke i madrace. Dodao je da su uvjeti poboljšani u njegovom mandatu, a da su zasluge za to pripisane drugom.

Senka Nožica, braniteljica oslobođenog Skendera, kazala je da je njen branjenik dužnost preuzeo u siječnju 1994. i da se 26 svjedoka izjasnilo da su se od tada poboljšali uvjeti.

Ona je predložila da se odbaci žalba Tužiteljstva i u pogledu Miloša, koji je također oslobođen optužbi.

Odakov branitelj Dražen Zubak rekao je da Prvostupanjsko vijeće nije obrazložilo posljedice i patnje nastale nečovječnim postupanjem.

On je ocijenio da je pogrešno zaključeno da su svi zatvorenici bili civili, podsjetivši na svjedoke koji su dovedeni kao vojnici tzv. Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Bebekov branitelj Midhat Kočo napomenuo je da je njegov branjenik osuđen samo po jednoj točki. Postavio je pitanje ima li, sve i da je točno da je Bebek udario jednog zatočenika, to ima obilježje kaznenog djela za koje je osuđen.

Radišićev branitelj Slavko Ašćerić podsjetio je na iskaz svjedoka koji je njegovog branjenika označio kao osobu koja ga je zlostavljala. Branitelj je istaknuo da je svjedok kazao kako je za Radišića čuo od drugih zatvorenika, ali da nitko od tih zatvorenika to nije potvrdio na suđenju.

- Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno - navodi BIRN, prenosi Dnevnik.ba.

Pogled.ba

na vrh članka